20:12 / E Shtunë, 14 Prill 2018

Dikur printe, sot Peja A�shtA� rajoni me i qetA� sa i pA�rket vrasjeve

NA� rajonin e PejA�s kA�tA� vit nuk ka ndodhur asnjA� vrasje.

PA�r dallim nga vitet e kaluara ku kemi dA�gjuar raste tA� shumta tA� vrasjeve, sivjet situata nA� rajon A�shtA� e qetA�.

NA� komunA�n e PejA�s e cila sipas vrasjeve nA� rajon ka qenA� e dyta pas PrishtinA�s, kA�tA� vit nuk A�shtA� shA�nuar as edhe njA� vrasje.

KA�tA� e kanA� pohuar edhe zyrtarA�t nga stacioni policor nA� PejA�. Nga zyra pA�r informim e policisA� nA� njA� pA�rgjigje pA�r Indeksonline janA� shprehur se nA� vitin e kaluar kanA� ndodhur 5 vrasje pA�r A�A�shtje pronA�sore ose familjare, duke theksuar se kA�tA� vit nuk ka asnjA� vrasje.

a�?A�shtA� detyrA� e jona obliguese nA� parandalimin dhe hetimin e tyre, qA� nA�se kanA� ndodh tA� dA�rgohet para drejtA�sisA� kryesit dhe atA� me fakte dhe dA�shmi konkrete. MirA�po kjo ka ndodh edhe nA� rastet qA� tek ne kanA� ndodh sidomos nA� vitin 2017, ku i kemi katA�r vrasje dhe njA� vrasje tA� rA�ndA�. NdA�rsa nA� kA�to muajt e vitit 2018 nuk kemi asnjA� vrasje apo ndonjA� rast tjetA�r qA� mund tA� ndikojA� nA� rendin dhe qetA�sinA� publikea�? thuhet nA� pA�rgjigjen e tyre.

Kjo sipas tyre pA�r shkak tA� punA�s intensive tA� policisA� se PejA�s. Sa i pA�rket numrit tA� armA�ve ilegale pA�r vitin 2017 A�shtA� i lartA�, saktA�sisht 87 armA�. NdA�rsa nA� kA�ta tre muaj tA� parA� deri me tani janA� konfiskuar 24 armA�.

a�?NA� vrasjet e ndodhura nA� vitin 2017, njA�sitet e SP PejA� dhe njA�sitet tjera policore kanA� punuar intenzivisht dhe me punA�n e tyre kanA� arrit qA� tA� dyshimtit e mundshA�m ta��i dA�rgojnA� para organeve tA� drejtA�sisA� bazuar punA�s policore qA� i parashohin ligjet penale. Kurse pA�r rastet e armA� mbajtjes sA� pa autorizuar, ne, nA� SP PejA� kemi pas planifikime konkrete duke arritur qA� tA� konfiskojmA� 87 armA� ilegale nA� vitin 2017. NdA�rsa nA� kA�to tre muajt e parA� tA� vitit 2018 kemi konfiskuar deri tani 24 armA�. ThA�nA� nA� pA�rgjithA�si rastet e ndodhura nA� vitin 2017 ishin vrasje qA� nuk kanA� ndikuar nA� sigurinA� e pA�rgjithshme nA� zonA�n e PejA�s, pasi qA� ishin raste apo vrasje qA� kanA� ndodh pA�r A�A�shtje pronA�sore apo familjare gjegjA�sisht tA� problemeve tA� aty pA�r atyshme apo spontane. MirA�po qA� siA� ceka mA� lart A�shtA� arrit qA� tA� dA�rgohen tA� dyshimtit e mundshA�m para drejtA�sisA�a�? thuhet tutje nA� pA�rgjigjen e tyre pA�r Indeksonline.

E arsyet qA� numri i vrasje ka shA�nuar rA�nie, A�shtA� puna efektive parandaluese dhe hetuese e policisA� sA� kA�tij rajoni.

a�?Stacioni Policor nA� PejA�, i cili i mbulon PejA�n dhe fshatrat e PejA�s nA� A�do fillim viti parasheh objektiva, aktivitete dhe planifikime pA�r ti implementuar dhe realizuar gjatA� punA�s policore nA� vitin pasues. Gjithashtu Policia e KosovA�s kanA� edhe planifikime strategjike qA� duhet ta��ju pA�rmbahemi dhe duhet punuar dhe realizuar komfor kA�tyre dokumenteve. Andaj nA� punA�n dhe aktivitetet tona policore tA� pA�rhershA�m ka njA� bashkA�punim tA� shkA�lqyer edhe me qytetarA�t, krejt kjo bazuar punA�s dhe rezultateve qA� Policia e KosovA�s ka treguar nA� pA�rgjithA�si e sidomos stafi udhA�heqA�s dhe vartA�sit e tyre nA� Stacionin Policor tA� PejA�s. KA�shtu qA� njA� bashkA�punim i tillA� dhe njA� punA� efektive parandaluese dhe hetuese ka bA�rA� qA� ne, jo vetA�m nA� vitin 2018, por nA� pA�rgjithA�si nA� tri vitet qA� kemi lA�nA� pas ka pas njA� rA�nie tA� madhe tA� rasteve penale A�ka ketA� tregojnA� edhe raportet vjetore tA� PK-sA�, qA� janA� edhe publike pA�r tA� gjithA�a�? thuhet nA� pA�rgjigjen e tyre.

NA� fund, ata kanA� shtuar se edhe ketA� vit janA� nA� bashkA�punim tA� afA�rt me ProkurorinA� dhe GjykatA�n qA� nA� vazhdimA�si tA� kenA� planifikime parandaluese nA� plane operacionale, pA�r tA� punuar nA� parandalim tA� rasteve kriminale, nA� mA�nyrA� qA� krijohet njA� ambient tA� qetA� dhe tA� sigurt nA� zonA�n e PejA�s.

PA�r dallim nga vitet e fundit, pA�rgjatA� periudhA�s 1999-2014, Peja ka qenA� rajoni i dytA� me numrin mA� tA� madh tA� vrasjeve pas PrishtinA�s.

Shikoni statistikat e vrasjeve nga vitit 1999-2014./Indeksonline/