16:01 / E Mërkurë, 05 Shtator 2018 / indeksADMonline

Dyshohet se janë zhdukur pjesë të lëndës së Aulon Zekës

Afrim Zeka, babai i të vrarit Aulon Zeka, është ankuar se lënda ndaj djalit të tij ka humbur dhe për këtë arsye nuk është mbajtur seanca e cila ishte paraparë të mbahet sot.

Ai në një deklaratë për kallxo.com tregoi në lidhje me seancën e sotme.

“Deri sot deri diku jam kanë në rregull por sot shqetësimi im është shumë i madh për shkak që sot ka qenë seanca me u mbajt për vrasjen e djalit tem dhe seanca nuk u mbajt për një arsyeje palidhje, mungon dosja e aktakuzës. Se di a e kanë bo qëllimisht në Gjykatën e Apelit apo çka ndodh nuk e di”, tha Zeka.

Ai shtoi se ka bërë kërkesë në prokurori për hetim në lidhje me mungesën e lëndës.

“Menjëherë pas seancës e bana një kërkesë në prokurori për me hetu menjëherë rastin pse është fsheh a po mungon dosja e aktakuzës”, shtoi ai.

Në fund babai i të vrarit në vitin e kaluar Aulon Zeka, ka kërkuar nga ana e sistemit të drejtësisë të marrë çështjen me seriozitet.

“Deri tash e kam pas durimin, qysh edhe kur më kanë tregu qëdjali jem është gjendur i vrarë edhe atëherë kam qenë i durueshëm, le ta bon drejtësia punën e vet mos tëm shtinë me u marr me sene që nuk duhet me u marr”, tha ai.

Gjyqtarja e rastit, Albina Rama tha se shtyerja e seancës është bërë për shkak të mungesave të shkresave të lëndës.

“Nuk na janë kthyer shkresat e lëndës, siç duket, fillimisht është ngatërru, kanë mbet, ose janë duke u shikuar krejt për atë lëndë dhe kjo është një prej arsyejeve pse e kemi shtyrë sot sepse na ka shkaktu pengesa në procedim për ekzaminim më tutje. Për momentin po themi se është ngatërruar dikun, nuk është kthy kështu që po presim”, ka thënë Rama.

Ajo shtoi se nga Gjykata e Apelit nuk e kanë marrë lëndën komplet.

Një vit më parë 16 vjeçari, Aulon Zeka, ishte gjetur i vdekur në afërsi të shkollës “Model”, në Prishtinës, tre të mitur të tjerë që u gjykuan për këtë vrasje u njohën me dënimet e tyre.

Jo më shumë se 24 orë pas kësaj ngjarjeje tragjike, Policia e Kosovës njoftoi se ka arrestuar dy persona të mitur, njëri i gjinisë mashkullore ndërsa tjetri i gjinisë femërore.

Një ditë më pas, Gjykata Themelore e Prishtinës ndaj dy të miturve kishte caktuar masën e paraburgimit ndërsa këtë masë e kishte vërtetuar edhe Gjykata e Apelit.

Përkundër arrestimit të dy të miturve u desh që të kalonin gati dy muaj deri sa Policia e Kosovës arriti të gjejë armën me të cilën dyshohej se u vra Aulon Zeka.

Seanca fillestare ishte mbajtur në muajin dhjetor dhe të miturit ishin deklaruar se janë të pafajshëm.

Përpos dy të miturve të parë, Prokuroria kishte përfshirë në propozim edhe të miturin e tretë, i cili ngarkohej për moslajmërim të veprës penale.

Edhe pse fillimisht Prokuroria i ngarkonte dy të miturit e parë për veprën penale të vrasjes në bashkëkryerje, në muajin shkurt, prokuroria u tërhoq nga ky pretendim ndaj të miturës së dytë lidhur me veprën e vrasjes, ndërsa e rikualifikoi pretendimin në ndihmë kryesit të veprës pas veprës penale.

Gjatë gjithë seancave të mbajtura në Gjykatën Themelore të Prishtinës, shoqëria e Aulonit organizoi protesta ku kërkonte drejtësi për vrasjen e shokut të tyre.

Për zbulimin  e këtyre pretendimeve, avokati i familjes së Aulon Zekës në seancën e 9 marsit kishte kërkuar ekzaminimin ndërkombëtar të telefonit të Aulon Zekës sepse pretendonte se ekzaminimi nuk ishte bërë në mënyrën e duhur.

16 prilli shënoi fundin e këtij gjykimi.

Gjykata Themelore e Prishtinës gjeti fajtor të miturin e parë dhe i shqiptoi 9 vjet e 6 muaj dënim me burg për të mitur.

Të miturës i shqiptoi masën edukativo-korrektuese prej 3 vitesh ndërsa të miturit të tretë i shqiptoi mbikëqyrje nga organi i kujdestarisë në kohëzgjatje prej 1 viti e gjysmë.

Muajin e kaluar Gjykata e Apelit e ka kthyer rastin në rigjykim.