07:44 / E Martë, 17 Prill 2018

Gazetari serb e pyet, a ke vrarA� dikA� nA� luftA�? Kjo A�shtA� pA�rgjigja e kryeministrit Haradinaj

Kryeministri i KosovA�s, Ramush Haradinaj, nA� njA� intervistA� pA�r televizionin serb a�?Happya�?, citohet tA� ketA� thA�nA� se politika e jashtme e KosovA�s i pA�rket klubit tA� vendeve qA� e udhA�heq Amerika. I pyetur nga gazetari serb nA�se kishte vrarA� dikA� nA� luftA�, Haradinaj ka thA�nA�: a�?Nuk e di, ndoshta. Lufta A�shtA� luftA�a�?.

a�?Ne jemi pjesA� e EvropA�s dhe bashkA�punojmA� me Brukselin dhe Berlinin. MegjithatA�, kur bA�het fjalA� pA�r politikA�n e jashtme, ne jemi pjesA� e klubit tA� vendeve qA� udhA�hiqen nga Amerika. PA�r neve kjo nuk A�shtA� problem qA� ta pranojmA�, nuk kemi as kohA� pA�r ta��u marrA� me problemet nA� botA�a�?, citohet tA� ketA� thA�nA� Haradinaj.

Haradinaj tha se ishte pjesA� e ekipit tA� KosovA�s qA� mbA�shteti marrA�veshjen e Brukselit.

Duke folur pA�r mundA�sinA� e krijimit tA� Asociacionit tA� Komunave Serbe, Haradinaj ka thA�nA� se a�?Asociacionin mund ta formojmA�, por nA� kuadA�r KushtetutA�s sA� KosovA�sa�?, transmeton Telegrafi.

Ai tha gjithashtu se derisa Serbia nuk e njeh KosovA�n do tA� ketA� dy pozicione a�?siA� e shohim ne, dy tA� vA�rtetaa�?.

a�?Realiteti A�shtA� se Kosova ekzistona�?, tha Haradinaj.

NA� konstatimin e gazetarit se pas luftA�s 200 mijA� serbA� kanA� ikur nga Kosova, Haradinaj tha se a�?nA� qoftA� se duam tA� flasim me shifra, atA�herA� duhet tA� themi se nA� vitin 1999 njA� milion shqiptarA� u larguan nga Kosova. ShumA� janA� kthyer, por jo tA� gjithA�a�?.

NdA�rsa sa i pA�rket serbA�ve, Haradinaj tha se nuk e di se sa serbA� kanA� emigruar nga Kosova.

a�?Sot nuk ka asnjA� pengesA� pA�r tA� jetuar nA� KosovA�, pA�r shkak tA� pA�rkatA�sisA� nacionale. NA�se jeni serb mund tA� jetoni nA� KosovA�. Nuk ka kA�rcA�nimea�?, tha ai.
Haradinaj gjithashtu ka folur edhe lidhur me arrestimin e Gjuriqit, duke thA�nA� se ishte njA� situatA� tA� A�uditshme.

a�?MegjithatA� ndodhi njA� situatA� e pakA�ndshme. Ai e kishte tA� ndaluar hyrjen. E dija paraprakisht se ai do tA� arrestohej. Ky arrestim ka qenA� njA� situatA� e pakA�ndshme pA�r tA� gjithA�a�?, tha ai.

Ishin interesante kujtimet e Haradinajt pA�r qA�ndrimin e tij nA� Tribunalin e HagA�s, ku u takua me njA� numA�r tA� madh serbA�sh, si Shlivanqanin dhe Sheshel.
a�?Haga ishte njA� Jugosllavi e re, por nga njA� perspektivA� nacionaliste. Realiteti ishte se jetonim shumA� keq nA�n regjimin e Millosheviqit. Pushteti dhe policia bA�nA� gjA�ra tA� tmerrshme, por populli serb e dinte se kjo nuk ishte e drejtA�. Do tA� kA�rkoja nga Beogradi zyrtar qA� tA� sigurojA� mA� shumA� hapA�sirA� pA�r serbA�t nga kA�tua�?, ka thA�nA� Haradinaj.

Gazetari serb i ka shtruar njA� pyetje tA� drejtpA�rdrejtA� lidhur me periudhA�n e luftA�s, duke e pyetur Haradinajn nA�se e kishte vrarA� dikA�?

a�?Nuk e di, ndoshta. Lufta A�shtA� luftA�. E kam veshur uniformA�n i vetA�dijshA�m pA�r pasojat. Kam humbur dy vA�llezA�r nA� uniformA�. NjA�soj gjykon edhe njA� ushtar serb kur shkon nA� luftA�. NA�se nuk mund ta pA�rballoni kA�tA�, atA�herA� mos hyni nA� konflikta�?, tha Haradinaj.

Kryeministri i KosovA�s ka thA�nA� se dy herA� A�shtA� pA�rballA� me procese gjyqA�sore nA� Tribunlin e HagA�s dhe ia ka dalA� tA� triumfojA� duke dA�shmuar pafajA�sinA� dhe pastA�rtinA� e luftA�s qA� ka bA�rA�