75 Mall Live Search
15:59 / E Shtunë, 21 Prill 2018 / indeksADMonline

Gecaj: Debati mbi FARK-un, debat mbi tA� ardhmen tonA�!

Nuk do tA� hyj thellA� dhe nuk do tA� flas nA� shumA� detaje nA� lidhje me kA�tA� A�A�shtje kaq tA� ndjeshme dhe tA� komplikuar sepse, duke mos qenA� pjesA�marrA�s nA� tA� gjitha fazat dhe rrjedhat, si dhe i paangazhuar drejtpA�rdrejt por kryesisht nA� rolin e pA�rkrahA�sit, mund edhe tA� gabojA�. Prandaj, nA� ndA�rkohA� qA� do tA� prekA� disa elemente sipA�rfaqA�sore lidhur me gjendjen faktike, kryesisht dhe pA�rgjithA�sisht do tA� koncentrohem nA� aspektin politik tA� A�A�shtjes.

Organizimi i rezistencA�s ushtarake tA� popullit tA� KosovA�s kishte filluar qysh herA�t nga protagonistA� nA� hierarkinA� mA� tA� lartA� tA� LDK-sA�. NA� vitin 1991, LDK kishte dA�rguar dy grupe nA� ShqipA�ri pA�r trajnim nA� artet ushtarake, nA� mA�nyrA� qA� tA�A� ishin tA� gatshA�m e tA� pA�rgatitur pA�r tA� vepruar nA� rast tA� shpA�rthimit tA� luftA�s. NA� radhA�t e vullnetarA�ve tA� kA�tyre grupeve kishin qenA� edhe ata qA� sot janA� heronjtA� e KosovA�s, Adem Jashari , Sali A�ekajA� dhe Zahir Pajaziti. NA� frymA�n e thA�nies sA� Presidentit Ibrahim Rugova se a�?dy duar janA� pA�r njA� kokA�a�?, kA�to grupe shkuan nA� ShqipA�ri pA�r ta��u pA�rgatitur e aftA�suar nA� organizimin e rezistencA�s ushtarake, por edhe tA� shA�rbenin, nA� tA� njA�jtA�n kohA�, si elemente presioni gjatA� periudhA�s sA� lA�vizjes sonA� paqA�sore aktive.

Populli i KosovA�s kishte zgjedhur atA�herA� rrugA�n e lA�vizjes paqA�sore, krejtA�sisht tA� imponuar nga rrethanat e kohA�s, e qA� pA�rfaqA�sohej denjA�sisht nga ajka intelektuale dhe njA� armatA� e tA�rA� e aktivistA�ve tA� LDK-sA�, si brenda ashtu edhe jashtA� vendit. LDKA� pA�rfaqA�sonteA� lA�vizjen mA� tA� organizuar dhe mA� gjithA�pA�rfshirA�se tA� shqiptarA�ve nA� historinA� e tyre mijA�vjeA�are. NA� rrethana tA� jashtA�zakonshme dhe nA�n dorA�n e hekurt tA� njA� regjim tA� ashpA�r apartheidi u arrit qA�A� tA� organizohen institucionet paralele tA� mbijetesA�s sonA� institucionale dhe shoqA�rore. NA� rrethanat e kA�tij shtetrrethimi tA� vrazhdA�, paralel mA� kA�tA� organizim paqA�sor institucional, janA�A� menduar dhe vA�nA� nA� jetA� edhe aktivitete konkrete tA� natyrA�s sA� organizimit ushtarak.

NA� fillim tA� vitit 1998, diktatori serbA� Sllobodan Millosheviq nisi sulmet barbare nA� rajonin e DrenicA�s, me njA� ashpA�rsi tA� tmerrshme kriminale tA� paparA� deri atA�herA�. Kjo detyroi shqiptarA�t qA� tA� riorganizohen me njA� shpejtA�si dhe dinamikA� marramendA�se pA�r dhe rreth luftA�s A�lirimtare. NA� fillim, gjerA�sisht u besua se kjo luftA� nuk do tA� krijonte a�?patronA�a�? lokal dhe ideologjik: u besua, mbase nA� mA�nyrA� naive nA�se shikohet nga kA�ndvA�shtrimi i sotA�m, se lufta do tA� organizohej rreth institucioneve tA� ngritura deri nA� atA� kohA� nga dhe prej vetA� popullit tA� KosovA�s. KA�to institucione do tA� duhej tA� kishin shA�rbyer si strumbullar i unifikimit tA� tA� gjitha grupeve dhe aktiviteteve tA� tyre politike e ushtarake deri nA� A�lirimin pA�rfundimtar tA� vendit. Ky bashkim nuk ndodhi pA�r shkak tA� tendencave bajraktariste tA� tipit klanor e ideologjik tA� disa individA�ve, shumA� prej tA� cilA�ve edhe sot vazhdojnA� tA� na shkaktojnA� kokA�A�arje me veprimet e tyre bajraktariste me elemente tA� theksuara kriminale.

Tendencat pA�r bashkim gjatA� luftA�s kishin rezultuar tA� kota dhe tA� pasuksesshme, jo pA�r fajin e institucioneve legjitime tA� RepublikA�s sA� KosovA�s, tA� udhA�hequra nga Dr. Ibrahim Rugova, por pA�r shkak tA� natyrA�s pA�rA�arA�se e bajraktariste tA� aktivistA�ve tA� atA�hershA�m kryesisht tA� siglA�s marksiste-leniniste, tA� tubuar pA�rreth LA�vizjes Popullore tA� KosovA�s (LPK). FatkeqA�sisht, shumA� nga tA� njA�jtit akterA� i gjejmA� edhe sot nA� pozitat kyA�e udhA�heqA�se, tA� rrethuar me individ dhe me aktivitete kriminale. Ishte gjithherA� LDK ajo e cila, pA�r ta��i ikur rrugA�s vA�llavrasA�se dhe pA�r hir tA� stabilitetit e interesit madhor kombA�tar, do tA� lA�shonte pe nA� vazhdimA�si duke bA�rA� kompromise tA� dhimbshme nA� kurriz tA� saj.

NA� korrikun e vitit 1998, kryeministri i atA�hershA�m i RepublikA�s sA� KosovA�s, dr. Bujar Bukoshi, mA� kishte dA�rguar nA� njA� mision pA�r mbledhje faktesh (a�?fact finding missiona�?), pA�r tA� parA� dhe pA�r ta��i raportuar atij mbi aktivitetin e Forcave tA� Armatosura tA� RepublikA�s sA� KosovA�s (FARK), atA�kohA� tA� stacionuara nA�pA�r disa vende tA� ndryshme nA� territorin e RepublikA�s sA� ShqipA�risA�. PA�r tA� mos hyrA� thellA� nA� detaje, unA� pA�rgjithA�sisht kisha konstatuar se oficerA�t dhe ushtarakA�t e FARK-ut bA�nin tA� pamundurA�n pA�r tu pA�rgatitur dhe pA�r tu organizuar nA� mA�nyrA�n mA� profesionale tA� mundshme, e pA�r tA� hyrA� pastaj nA� territorin e RepublikA�s sA� KosovA�s, ashtu siA� i kishte hije njA� ushtrie tA� vA�rtetA� profesioniste e moderne. Misioni im, pA�rveA� kA�saj, gjeti se kA�to forca po pA�rballeshin nA� vazhdimA�si me probleme e pengesa tA� shumta, si nga pjesA�tarA�t dhe pA�rfaqA�suesit tA� cilA�t atA�herA� vepronin nA�n ombrellA�n e Shtabit tA� PA�rgjithshA�m tA� UA�K-sA� ashtu edhe disa segmente institucionale tA� shtetit Shqiptar. KA�to pengesa bA�heshin qA�llimisht dhe vetA�m pA�r pjesA�tarA�t e FARK-ut.

GjatA� kA�saj kohe u takova pA�r herA� tA� parA� edhe me ministrin e Mbrojtjes tA� RepublikA�s sA� KosovA�s, tani heroin e kombit, Ahmet Krasniqi, dhe zA�vendA�sin e tij, Agim Mehmetaj. Ishte njA� takim i gjatA�, rreth pesA�-orA�sh, nA� tA� cilin diskutuam shumA� aspekte, posaA�A�risht tA� natyrA�s ushtarake, e qA� kryesisht kishin tA� bA�nin me nivelin e organizimit tA� luftA�s A�lirimtare dhe mundA�sitA� e pA�rmirA�simit dhe avancimit tA� organizimit tA� deriatA�hershA�m. Edhe pse nuk pretendoj, as tash e as atA�herA�, tA� jem ndonjA� ekspert ushtarak, megjithatA�, mA� kishte lA�nA� mbresA� tA� madhe vizioni, pA�rkushtimi dhe vullneti i jashtA�zakonshA�m i kolonel Ahmet Krasniqit, por edhe strategjia e tij pA�r organizimin e luftA�s. FatkeqA�sisht, atA� vizion e ndA�rpreu dora gjakatare mu nA� qendA�r tA� TiranA�s, dorA� kjo tA� cilA�n na mbetet tA� shpresojmA� dhe tA� besojmA� se do ta shohim njA� ditA� tA� marrA� dA�nimin e merituar.

TA� gjithA� ne i pA�rkulemi luftA�tarA�ve tA� denjA� tA� lirisA�, por edhe aktivistA�ve tA� paepur tA� lA�vizjes paqA�sore, dyja kA�to anA� tA� sA� njA�jtA�s medalje, qA� sA� bashku me miqtA� tanA� ndA�rkombA�tar na sollA�n lirinA� pA�r tA� cilA�n u derdh aq shumA� mund, djersA� e gjak nga gjenerata tA� tA�ra tA� popullit tonA�. UnA� i pA�rkulem vA�llait tim Elez Gecajt i cili luftoi krah pA�r krah me Shkelzen Haradinajn, por edhe tezakut tim Isuf Haklaj i cili luftoi nA� radhA�t e luftA�tarA�ve tA� FARK-ut. LDK nuk dA�shiron dhe nuk ka pA�r qA�llim mohimin e luftA�s dhe aktivitetit tA� askujt, posaA�A�risht jo tA� luftA�tarA�ve tA� denjA� dhe tA� dedikuar tA� UA�K-sA�: ne kA�rkojmA� me ngulmA� dhe insistojmA� fuqishA�m qA� edhe aktivistA�t dhe ushtarakA�t tA� cilA�t vepruan e luftuan nA�n siglA�n e institucioneve tA� RepublikA�s sA� KosovA�s, tA� marrin respektin dhe vendin e tyre tA� merituar nA� historinA� mA� tA� re tA� popullit shqiptar.

Disa qarqe, pA�rfshirA� kA�tu edhe disa media, mA�tojnA� ta��i japin tehun e gabuar tA� gjoja tentim-pA�rvetA�simit tA� vlerave nga ana e institucionalistA�ve. Kjo nuk qA�ndron fare, pasi qA� e vetmja qA� ne jemi duke bA�rA� A�shtA� insistimi pA�r respektimin e veprimtarisA� sA� gjithsecilit, pa anashkaluar asnjA�ri, pa marrA� parasysh nA� cilA�n anA� apo nA� cilin grupim ishin gjetur gjatA� lA�vizjes dhe gjatA� luftA�s sonA� A�lirimtare. Nuk kemi asnjA� rast tA� tentim-pA�rvetA�simit tA� vlerave apo betejave tA� caktuara nga ana e pA�rfaqA�suesve institucional, por janA� kryesisht pA�rA�arA�sit e luftA�s dhe tA� pasluftA�s ata qA� zakonisht e bA�jnA� kA�tA�.

A�shtA� koha e fundit ta��i ndalim kA�ta pA�rA�arA�s dhe keqbA�rA�s, sepse kA�ta nuk do tA� ndalen vetA�m me pA�rvetA�simin e sA� kaluarA�s dhe sA� tashmes, por po tentojnA� tA� pA�rvetA�sojnA� edhe tA� ardhmen tonA�. A�shtA� koha e fundit ta��u themi stop kA�tyre pA�rfituesve tA� luftA�s e tA� paqes, sepse pA�rndryshe do tA� mallkohemi nga gjeneratat e ardhme qA� lejuam shndA�rrimin e mundit, djersA�s dhe gjakut aq tA� shenjtA� nA� a�?dhjama�? tA� kA�tyre pA�rfituesve. Mosveprimi ynA� pamundA�son njA� ardhmA�ri tA� ndritur pA�r gjeneratat e ardhme tA� vendit tonA�.

Prandaj ngritja e A�A�shtjes sA� ekzistimit apo jo tA� FARK nuk ka tA� bej fare me kthim nA� tA� kaluarA�n, por me mbrojtjen e sA� ardhmes sonA�.

Temat: