11:57 / E Mërkurë, 19 Shtator 2018 / indeksADMonline

15 shtetet që eksportojnë më së shumti pjesë të automjeteve

Shitjet globale nga eksportet e pjesëve të automjeteve sipas vendeve arritën në 385.4 miliardë dollarë në vitin 2017.

Në përgjithësi, vlera e eksporteve të pjesëve të automjeteve u rrit me një mesatare prej 5.8% për të gjitha vendet eksportuese që nga 2013, kur pjesët e dërgesave të makinave u vlerësuan në 364.4 miliardë dollarë. Vlera e eksporteve të pjesëve globale të automobilave u rrit me 6.6% nga viti 2016 deri në vitin 2017, shkruan IndeksOnline.

Midis kontinenteve, vendet europiane gjeneruan vlerën më të lartë të dollarit për eksportet e pjesëve të automobilave gjatë vitit 2017 me dërgesa me vlerë 185.1 miliardë dollarë ose 48% të totalit global. Vendi i dytë i Azisë siguroi 29.2% të ndjekur nga dërgesat e Amerikës Veriore në 21.4%. Amerika Latine (me përjashtim të Meksikës) plus Karaibeve kanë shpërndarë 0.9% të totalit në botë të ndjekur nga Afrika (0.3%) dhe Oqeani (0.2%) me aksione edhe më të vogla.

Më poshtë janë 15 furnizuesit që eksportuan vlerën më të lartë të dollarit me vlerë të pjesëve të automjete gjatë vitit 2017:

1) Gjermania: 62.5 miliardë dollarë (16.2% e pjesëve të eksportuara të makinave)
2) Shtetet e Bashkuara: 44.9 miliardë dollarë (11.7%)
3) Japonia: 34.5 miliardë dollarë (9%)
4) Kina: 31 miliardë dollarë (8.1%)
5) Meksika: 26.9 miliardë dollarë (7%)
6) Koreja e Jugut: 19.5 miliardë dollarë (5.1%)
7) Franca: 15.5 miliardë dollarë (4%)
8) Republika Çeke: 14.6 miliardë dollarë (3.8%)
9) Italia: 13.7 miliardë dollarë (3.5%)
10) Polonia: 12.4 miliardë dollarë (3.2%)
11) Spanja: 10.8 miliardë dollarë (2.8%)
12) Kanadaja: 10.5 miliardë dollarë (2.7%)
13) Tajlanda: 7.7 miliardë dollarë (2%)
14) Rumani: 7.4 miliardë dollarë (1.9%)
15) Mbretëria e Bashkuar: 6.6 miliardë dollarë (1.7%)