09:07 / E Enjte, 19 Prill 2018 / indeksADMonline

Konak për Armikun

NA�n organizimin e OdA�s Ekonomike tA� KosovA�s e mbA�shtetur nga Qeveria e RepublikA�s sA� KosovA�s, sot A�shtA� hapur panairi ndA�rkombA�tar a�?Prishtina 2018a�?, ku po marrin pjesA� rreth 170 kompani nga vende tA� ndryshme, e 70 nga pjesA�marrA�sit janA� nga Serbia,A� e pA�r mirA�seardhje njA� a�?cakA�rrima�? tA� gotave me raki tA� ftoit tA� SerbisA� si gjithherA� zA�vendA�skryeministri i KosovA�s i prin mikpritjes, ani pse Serbia kishte vrarA� 12 mijA� qytetar tA� tij, prej tyre 1,741 femra, 1,396 fA�mijA� nA�n moshA�n 18-vjeA�are, ndA�rsa nA� altarin e lirisA� kanA� rA�nA� 2,261 dA�shmorA�, nA� mesin e tyre 68 dA�shmorA� e martirA� nga ShqipA�ria, pastaj janA� pA�rdhunuar mbi 20 mijA� gra kosovare, duke pA�rzA�r 1 milionA� qytetar, duke djegur mbi 100 mijA� shtA�pi, shteti kriminal serb ende po vazhdon luftA�n speciale ndaj KosovA�s, si nA� aspektin politik, ekonomik e kulturor, pra ne po bA�jmA� tregti me armikun, njA� armik i keq dhe i pa mA�shirA�, ne ende po i hapim zemrA�n kompanive serbe, e A�qA� parimisht nuk jam kundA�r pA�rderisa shteti i tyre kA�rkon falje, mirA�po ky shtet kriminal nuk respekton asnjA� ligj tA� RepublikA�s sonA�, madje ka edhe plane pA�r trazira, aneksim, mosbindje ndaj shtetit tA� njohur tash nga shumica e vendeve demokratike.

Republika e KosovA�s shumicA�n e produkteve qA� i konsumon i importon nga vende tA� ndryshme, ndA�rkaq pjesa dA�rmuese nga ato vijnA� nga shteti i SerbisA�, dhe shpeshherA� kemi hasur nA� media tA� shkruara dhe elektronike pA�r problemet me produkte tA� importit, sidomos nga Serbia qA� sipas shumA� hulumtimeve, janA� edhe kancerogjene dhe kompanitA� serbe kanA� edhe linja tA� veA�anta prodhimi pA�r KosovA� pa kurrfarA� standardi.

Republika e KosovA�s nA� vitin 2013 ka importuar 285 milionA� euro nga Serbia, sipas tA� dhA�nave nga Dogana e KosovA�s, pA�r periudhA�n janar-mars 2015, importet nga Serbia kapin vlerA�n 64,045,350.84, kurse eksportet 3,314,973.07, qA� pA�rbA�n njA� deficit prej 90.16%.

Sipas ASK-sA� importet nga vendet e CEFTA-s nA� muajin shkurt 2018, arritA�n nA� 52.5 milionA� euro, ose 25.6% tA� importeve tA� pA�rgjithshme, me njA� rA�nie prej (-13.2%). Vendet me pjesA�marrje mA� tA� lartA� pA�r import ishin: Serbia (14.7%), Maqedonia (4.4%), ShqipA�ria (4.2%) dhe B&H (2.0%).

Thjesht Serbia pA�r A�do vit shet rreth 500 milionA� euro mallra nA� tregun e KosovA�s, pA�rderisa eksportet e KosovA�s drejt shtetit fqinj nuk janA� mA� tA� larta se 20 milionA� euro, gjithashtu edhe Presidenti i SerbisA� disa ditA� mA� parA� u kishte bA�rA� thirrje kompanive serbe qA� tA� marrin pjesA� sa mA� shumA� nA� panairin e PrishtinA�s, ose nA� a�? tokA�n e shenjtA�a�? sipas serbA�ve.

PjesA�marrja e vetA�m njA� kompanie nA� kA�tA� panair nga shteti A�mA� pA�r mendimin tim A�shtA� skandal nA� vete, si janA� tA� qetA� ata qA� organizuan njA� panair tA� tillA�, andaj personalisht u bA�jA� thirrje konsumatorA�ve kosovar tA� bojkotojnA� A�do produkt serb, kjo A�shtA� a�?mikpritjaa�? mA� e mirA� pA�r ata.

Bashkimi ekonomik i shqiptarA�ve A�shtA� obligim pA�r politik-bA�rA�sit e tA� gjitha trojeve ku banojnA� dhe jetojnA� shqiptarA�t. Nuk mjaftojnA� vetA�m mbledhjet e pA�rbashkA�ta tA� qeverive tona, duhet tA� vihen nA� praktikA� gjA�rat. Bashkimi ekonomik do tA� thotA� ndikimi i tA� gjitha forcave tA� shoqA�risA� nA� pA�rmirA�sim tA� situatA�s ekonomike, sidomos tA� KosovA�s dhe ShqipA�risA�, pa harruar edhe komunat e KosovA�s lindore, shqiptarA�t nA� Malin e Zi dhe shqiptarA�t nA� Maqedoni e A�amA�ri.

Kosova dhe ShqipA�ria duhet urgjentisht tA� fillojnA� ti bashkojnA� odat ekonomike, dhe tA� kenA� njA� strategji tA� pA�rbashkA�t tA� zhvillimit tA� shqiptarA�ve kudo qA� ata jetojnA�.

Andaj mos e leni nA� dorA�n e matrapazA�ve ekonomin e vendit, ky vend meriton mA� mirA�.

Republika e SerbisA� me klasA�n politike qA� ka nA� pushtet ende vazhdon tA� konsideroj KosovA�n pjesA� tA� sajA�, madje e ka edhe nA� KushtetutA�n e vet, ka njA� diplomaci tA� tA�rA� kundA�r RepublikA�s sA� KosovA�s, nuk ka fushA� qA� nuk A�shtA� duke e dA�mtuar KosovA�n, a ne ua pimA� rakinA� e ftoit edhe atA� duke u zgA�rdhi.

Kur sa��ke turp bA�nA� A�farA� tA� duash…

Shkruar ngaA�Lulzim A. Beqiri