16:15 / E Mërkurë, 25 Prill 2018 / indeksADMonline

Konsensusi nacional nuk arrihet pA�rmes Tryezave (in)formale, por, pA�rmes Parlamentit

Shkruan: Fadil Maloku

Ideja e konsensusit nacional, pA�r temat kruciale, me modelin qA� i ofrohet publikut kosovar nga subjektet politike, ka shumA� dobA�si:

1. Sa��pari, A�shtA� i pA�rgatitur me aq nguti e presion tA� kohA�s, sa A�shtA� harruar fare nA� metodologjinA� dhe cakun e qA�llimit qA� dA�shirohet tA� arrihet, me kA�tA� formA� tA� komunikimit publik. Pra, lA� pA�rshtypje mA� shumA� formale, se sa obligative pA�r akterA�t

2. Sa��dyti, ideja lA� pA�rshtypje se A�shtA� njA� konsensus pandan i asaj A�farA�, A�shtA� duke bA�rA� Presidenti serb AleksandA�r VuqiA�, i cili si seriozitetin ashtu edhe veprimin e agjendA�s sA� idesA� nA� fjalA�, nuk dizajnoi e as paramendoj si njA� formalitet doktrinar ad hoc, por, si njA� ofertA� tA� tipit take or leave, nA� raport me shqiptarA�t e KosovA�s.

3. Sa�� treti, ky konsensusi nacional qA� po pretendohet tA� a�?arriheta�?, e qA� nA� fakt: nuk e ka kA�tA� qA�llim imediat, edhe pA�r arsye se A�shtA� i dizajnuar me logjikA�n e ruajtjes dhe konservimit tA� monopoleve politike dhe rejtingut publik tA� qeveritarA�ve aktual, nA� sytA� e votuesve oportun dhe skajshmA�risht tA� painformuar!.

4. Sa�� katA�rti, nuk mund tA� bA�het pA�rmes konferencave, as protagonizmave partiake, e as takimeve formale tA� tipit a�?O rruk burraa�?(!), por, fillimisht ekskluzivisht pA�rmes: grupeve tA� ekspertA�ve qA� tanimA� Kosova i ka nga tA� gjitha dikasteret dhe temat qA� duhet tA� bisedohet me SerbinA�

5. Sa��pesti, mbajtja e tryezave konsenzuale ne fakt janA� refuzim i institucioneve te dala nga zgjedhjet e fundit. Bie fjala, si mund tA� bA�hen me tA� fuqishme dhe mA� obligative A�farA�do a�?konsensusi i arritura�?, qA� bA�hen duke injoruar Parlamentin e Kosoves? A�shtA� absurd i llojit tA� vetA� tA� a�?zbulosha�? mekanizmin e ri obligativ, e nA� ndA�rkohA� ta mohosh aulen e Parlamentit

 

Temat: