08:20 / E Premte, 30 Tetor 2020

Limuzinat presidenciale të SHBA-së që kanë shërbyer që nga Franklin D. Roosevelt deri te Donald Trump

‘The Beast’  është makina e fundit në një varg të gjatë udhëtimesh të pajisura posaçërisht për komandantin e përgjithshëm.

Deri tani, bota është njohur me limuzinat e mëdha Cadillac të njohur si ‘Bisha’.

Duke hyrë në shërbim në vitin 2018 për presidentin Trump, ‘Caddy’ është në thelb një tank me një grilë të errët, por është vetëm e fundit në një linjë të gjatë automjetesh speciale të ndërtuara për komandantin e SHBA-së, transmeton Telegrafi.

Por presidentët e SHBA-së nuk kanë pasur vetëm vetura për udhëtimet e tyre, një nga automjetet këtu është në të vërtetë një autobus me pamje të ‘egër’.

Me një zgjedhje monumentale presidenciale vetëm disa ditë larg këtij postimi, sytë në të gjithë botën janë drejt Shteteve të Bashkuara dhe meqenëse makinat e tyre janë të njohura në të gjithë botën, nuk ka kohë më të mirë për t’i hedhur një vështrim evolucionit të udhëtimeve presidenciale nëpër dekada.

Ne do të fillojmë udhëtimin që nga viti 1939, duke kulmuar me limuzinën aktuale.

1939 Lincoln K Sunshine Special
Udhëtimi fillon me makinën e parë të personalizuar për një president, e cila në këtë rast ishte e Franklin Delano Roosevelt.

Modifikimet ishin të pakta në krahasim me standardet moderne.

Sidoqoftë, pas hyrjes së SHBA-së në Luftën e Dytë Botërore, makina u përforcua më tej me veshje të blinduar, goma të papërshkueshme nga plumbat, depo për armë dhe xham të trashë.

1942 Lincoln Custom
Veshja e blinduar në Lincoln e vitit 1939 u ndërtua që nga fillimi në limuzinën e FDR-së në vitin 1942. Ajo kishte fuqi më të madhe, e cila kërkonte frena më të mirë për ta ndalur atë. Pas luftës, makinës iu dha një pamje më moderne./IndeksOnline/