13:28 / E Martë, 17 Prill 2018

a�?Makinat elektrike po vonohen pA�r tA� fituar A�a��tA� munden nga tA� vjetrata�?

Prodhuesit e mA�dhenj tA� automjeteve janA� akuzuar pA�r vonesa nA� hedhjen nA� treg tA� modeleve tA� reja hibride dhe elektrike, nA� mA�nyrA� qA� tA� sigurohen tA� marrin sa mA� shumA� fitime nga automjetet e vjetra qA� sot e kA�saj dite janA� ende nA� vitrinat e salloneve tA� mA�dha.

NA� njA� raport tA� publikuar nga grupi i ambientalistA�ve a�?Transport & Environmenta�? thuhet se, pothuajse tA� gjithA� prodhuesit do tA� jenA� nA� rrugA�n e duhur drejt pA�rmbushjes sA� objektivave pA�r reduktimin e emetimeve tA� dioksidit tA� karbonit deri nA� vitin 2021, tA� vendosura nga Bashkimi Europian, pA�rmes nxjerrjes nA� treg tA� njA� serie modelesh tA� reja premtuese.

Gjithsesi, aty theksohet se kA�to automjete tA� reja duhej tA� ishin nxjerrA� nA� shitje tashmA�, por prodhuesit akuzohen se po presin tA� shesin sa mA� shumA� mjete tA� vjetra tA� munden, veA�anA�risht ato me naftA�, pA�rpara se tA� sjellin valA�n e re tA� versioneve me karikim.

a�?T&Ea�? njofton se shumica e markave, me pA�rjashtim tA� FIAT-it, janA� drejt pA�rmbushjes sA� objektivit brenda vitit 2021, qA� kA�rkon nga prodhuesit kryesorA� tA� kenA� njA� mesatare emetimesh nA� tA� gjithA� gamA�n e automjeteve tA� tyre prej 95 gramA� dioksid karboni pA�r kilometA�r.

Ky objektiv emetimi do tA� pA�rmbushet vetA�m nA�se nxirren nA� shitje edhe modelet elektrike, por grupi i ambientalistA�ve thekson se prodhuesit po a�?shfrytA�zojnA� elasticitetin e rregullavea�? pA�r tA� vonuar sa mA� shumA� shitjen e tyre, duke i lA�nA� tA� apasionuarit pas automjeteve ende me mundA�si tA� kufizuara zgjedhjeje mes makinave elektrike.