11:14 / E Martë, 15 Maj 2018

Makinat që ndizen pa çelës kanë shkaktuar të paktën 28 vdekje

Sistemet e ndezjes pa çelës po bëhen gjithnjë e më të popullarizuara, pasi u lejojnë konsumatorëve të hyjnë në automjetin e tyre dhe ta ndezin pa pasur nevojë të përdorin çelësin. Ky tipar është i përshtatshëm, por ka rezultuar të jetë edhe tragjik në rrethana të caktuara.

Sic raporton New York Times, të paktën 28 njerëz kanë vdekur në Shtetet e Bashkuara nga monoksidi i karbonit i emetuar nga automjetet me ndezje pa çelës. Të paktën 45 të tjerë janë lënduar dhe disa prej tyre kanë mbetur me dëmtime në tru, transmeton IndeksOnline.

Raporti vë në dukje se sistemet e ndezjes pa çelës tani janë standard në pothuajse gjysmën e të gjitha automjeteve të reja të shitura në Shtetet e Bashkuara dhe kjo përbën një rrezik në rritje pasi disa shoferë harrojnë të ndalin motorin e tyre kur parkohen në garazhin e tyre.

Duke pasur parasysh se sa të qetë motorët e rinj mund të jenë, disa pronarë thjesht parkojnë makinën e tyre, hyjnë në shtëpinë e tyre dhe nuk e vërejnë se automjeti i tyre është ende në punë. Nëse kjo ndodh për një periudhë të zgjatur kohore, ata më në fund mund të dorëzohen në helmim me monoksid karboni.

Megjithë një numër në rritje të viktimave, shumica e prodhuesve të automjeteve nuk kanë futur sisteme sigurie të cilat mund të parandalojnë një ngritje vdekjeprurëse të monoksidit të karbonit. Siç vë në dukje gazeta, Shoqëria e Inxhinierëve Automobilistikë ka kërkuar më parë për sistemet e ndezjes pa çelës për të njoftuar pronarët e automjeteve kur makina e tyre është ende në punë ndërsa çelësat nuk janë në automjet ose në afërsi. /IndeksOnline/