16:10 / E Mërkurë, 21 Nëntor 2018 / indeksADMonline

Me këto profesione gjeni menjëherë punë në Zvicër

Zvicra nuk ka inxhinierë, ndërsa në industrinë e mikpritjes ka një tepricë të punëtorëve të kualifikuar. Kjo është treguar nga një indeks i ri profesional.

Zvicra vuan nga mungesa e punëtorëve të kualifikuar. Kjo tregohet nga Indeksi i grupit Adecco Sëitzerland, i cili u hartua së bashku me Monitorin e Tregut të Punës të Universitetit të Cyrihut.

Këto janë profesionet në të cilat mungesa e aftësive në Zvicër është veçanërisht akute, transmeton IndeksOnline.

Në krye të kësaj liste janë profesionet inxhinierike. Në vendin e dytë menagjerët të indjekur nga teknikët

“Kompanitë aktualisht kanë vështirësi në gjetjen e personelit të mjaftueshëm dhe në të njëjtën kohë të përshtatshëm në këto profesione”, shpjegon Nicole Burth, Drejtor Ekzekutiv i Grupit Adecco Sëitzerland.
Indeksi i mungesës së aftësive për profesionet e teknologjisë dhe shkencave natyrore u rrit me 9 për qind në 2018 krahasuar me vitin paraprak dhe me 8 për qind për profesionet e shkencave kompjuterike. Mungesa e punëtorëve të kualifikuar është gjithashtu e lartë në profesionet e financave, por mbetet e qëndrueshme.

Për profesionet në shëndetësi, mungesa e punëtorëve të kualifikuar është mbi mesataren, si në dy vitet e fundit.

Në profesionet tjera, ekziston një tendencë e kundërt: ka shumë më tepër punëkërkues se sa vende të lira të shpallura në industrinë e mikpritjes dhe në shërbimet personale. “Duke pasur parasysh qarkullimin relativisht të lartë të stafit në këto profesione, kjo çon në një konkurrencë të lartë midis specialistëve,” thotë Helen Buchs nga Tregu i Punës Zvicër në Universitetin e Cyrihut. /IndeksOnline/

Temat: