12:03 / E Martë, 24 Prill 2018 / indeksADMonline

NA� Samitin e Brdo-sA�, Haradinaj thotA� se Kosova i pA�rket familjes evropiane (Foto)

NA� Samitin e Brdo-sA� qA� po mbahet nA� kuadA�r tA� SEECP (Procesi i BashkA�punimit tA� EvropA�s Juglindore), Kryeministri i RepublikA�s sA� KosovA�s, Ramush Haradinaj, theksoi pA�rkushtimin dhe angazhimin e KosovA�s nA� forumet dhe iniciativat e bashkA�punimit rajonal, me qA�llim tA� arritjeve tA� standardeve tA� duhura pA�r KosovA�n dhe rajonin drejt integrimit tA� plotA� nA� strukturat evropiane.

Kryeministri Haradinaj falA�nderoi SlloveninA� dhe Kryeministrin e saj Miro Cerar pA�r kryesimin e kA�tij viti tA� SEECP dhe pA�r rolin lehtA�sues nA� forcimin e bashkA�punimit rajonal.

a�?Procesi i BashkA�punimit i EvropA�s Juglindore i themeluar mbi parimet e vizionitA� pA�r tA� ardhmen dhe pA�r barazinA�, po jep rezultate konkrete nA� procesin e pA�rafrimit dhe integrimit tA� vendeve tA� EvropA�s Juglindore, duke ruajtur njA�kohA�sisht vlerat e pA�rbashkA�ta shoqA�rore, historike dhe gjeografike. Kosova ka dA�shmuar pA�rkushtimin e saj pA�r marrA�dhA�nie tA� mira me vendet fqinje, ShqipA�rinA�, MaqedoninA�, Malin e Zi dhe po vazhdon pA�rpjekjet pA�r tA� vendosur raporte tA� mira fqinjA�sore edhe me SerbinA�. Kosova i pA�rket familjes evropiane, familjes sA� vlerave perA�ndimore dhe nA� kA�tA� rrugA�tim nuk ka kthim prapaa�?, tha Kryeministri Haradinaj nA� fjalA�n e tij gjatA� kA�tij samiti, transmeton Indeksonline.

Haradinaj foli edhe pA�r qA�ndrimet dhe angazhimet e shtetit tA� KosovA�s pA�r forcimin e bashkA�punimit dhe besimit rajonal, marrA�dhA�niet e fqinjA�sisA� sA� mirA�, stabilitetin dhe sigurinA�, marrA�dhA�niet e zgjeruara ekonomike, luftA�n kundA�r krimit tA� organizuar dhe luftA�n kundA�r terrorizmit.

SEECP A�shtA� njA� proces rajonal i institucionalizuar i koordinuar nga shteti qA� mbanA� kryesinA� nA� detyrA�. Misioni i tij kryesor A�shtA� tA� nxisA� perspektivA�n e BE-sA� pA�r EvropA�n Juglindore dhe tA� punojA� drejt lidhjes, sigurisA�, stabilitetit dhe pA�rparimit ekonomik tA� rajonit. a�?Kosova po eA� dA�shmon pA�rkushtimin e saj nA� ndA�rtimin e raporteve korrekte me fqinjA�t dhe vendet e EvropA�s Juglindore, duke qenA� pjesA� dhe kontribuar nA� nismat dhe angazhimet e pA�rbashkA�ta, nA� tA� mirA� tA� paqes dhe tA� ardhmesa�?, tha Kryeministri Haradinaj.

Procesi i BashkA�punimit tA� EvropA�s Juglindore (SEECP) filloi nA� vitin 1996 nA� Sofje me synimin pA�r tA� forcuar bashkA�punimin dhe besimin rajonal. PjesA�marrA�s nA� SEECP janA�: ShqipA�ria, Bosnja dhe Hercegovina, Bullgaria, Kroacia, Greqia, Hungaria, Kosova, Maqedonia, Moldavia, Mali i Zi, Rumania, Serbia, Turqia dhe Sllovenia.

Kosova do tA� jetA� kryesuese e SEECP nA� vitin 2019 -2020, thuhet nA� komunikatA�n pA�r media./Indeksonline/