14:12 / E Mërkurë, 12 Qershor 2019

Nga viti 2040, Franca nuk shet makina dizel dhe benzinë

Franca do të mbështesë ndalimin e saj të planifikuar për shitjen e automjeteve të reja të benzinës dhe naftës deri në vitin 2040.

Të martën, ministrja e transportit të Francës, Elizabeth Borne, tha se një ligj i ri i lëvizjes që do të lehtësojë futjen e stacioneve të ngarkimit EV (electriv vehicle) do të lejojë premtimin për ndalimin e automjeteve të benzinës dhe naftës.

Propozimi për ndalimin e shitjes së automjeteve me lëndë djegëse fosile është bërë së pari në korrik 2017 nga ish ministri i mjedisit Nicolas Hulot, në fillim të mandatit të Presidentit Emmanuel Macron.

Megjithatë, Hulot dha dorëheqjen në shtator 2018 për të mbrojtur mungesën e angazhimit të Macron ndaj shkaqeve mjedisore dhe, për njëfarë kohe, mbeti e paqartë nëse plani do të vazhdonte. Megjithatë, Borne ka konfirmuar që do të vazhdoj.

“Ne kemi një target për neutralitetin e karbonit deri në vitin 2050 dhe ne kemi nevojë për një trajektore të besueshme ndaj kësaj, e cila përfshin ndalimin e shitjes së automjeteve që konsumojnë lëndët djegëse fosile deri në vitin 2040”, tha ajo në një intervistë, raporton Reuters.

Ligji i mobilitetit në Francë do t’u japë banorëve të ndërtesave të banimit të drejtën për të kërkuar që stacionet e ngarkimit të makinave elektrike të instalohen në parkingun e tyre.

Përveç kësaj, reforma do të promovojë alternativa për përdorimin e automobilave individual, përmirësimin e rrjeteve hekurudhore dhe krijimin e një kuadri ligjor për zgjidhjet e lëvizshmërisë si biçikletat dhe skuterët elektrik. /IndeksOnline/