15:51 / E Mërkurë, 10 Janar 2018 / indeksADMonline

Raporti i Mbretërisë së Bashkuar: Ballkani kërcënohet nga udhëheqësit autoritarë, krimi dhe korrupsioni

UK duhet të vazhdojë angazhimin në Ballkanin Perëndimor, i cili është në rrezik për shkak të liderëve autokratë, institucioneve të dobëta dhe krimit të organizuar dhe korrupsionit endemik, sipas një raporti nga ana e Punëve të Jashtme dhomës së lartë të Parlamentit britanik, transmeton Indeksonline.

Komiteti i Dhomës së Lordëve deklaroi se “ka shqetësime serioze se sukseset e arritura në qeverisjen e mirë dhe sundimin e ligjit në rrezik zhdukjeje si vendet në rajon nga ana e tij ndaj udhëheqjes autoritare, politika nacionaliste dhe kapjen e shtetit.”

Situata është përkeqësuar më tej nga “pjesë dukshme përmbajtje e bashkësisë ndërkombëtare për të luftuar këto tendenca, si dhe korrupsionit endemik dhe krimit të organizuar në rajon,” tha komiteti i Dhomës së Lordëve, vjeshtën delegacioni i të cilit e kaluar vendet e rajonit vizituan.

Stabiliteti në Ballkanin Perëndimor gjithashtu minon ndikimin e vendeve të treta, është llogaritur në tekst dhe thotë se “ekziston një shqetësim serioz në Rusi në rajon thjesht luan rolin e” kusarëve “, me qëllim që të pengojë ndonjë integrim më të afërt me Perëndimin.” Përveç Rusisë, vendet me ndikim në Ballkanin Perëndimor përmenden në Kinë, Turqi, Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

“Rajoni vuan nga një udhëheqje autokratike, institucionet e dobëta demokratike dhe sfidat serioze për shkak të krimit të organizuar dhe korrupsionit. Kjo situatë është përkeqësuar nga pasiguria për anëtarësim në BE, ikjes së trurit të ri dhe të njerëzve të arsimuar dhe rritjen e ekstremizmit dhe nacionalizmit anti-demokratike”, thuhet në raport “Mbretëria e Bashkuar dhe e ardhmja e Ballkanit Perëndimor “.

Ballkani Perëndimor po përballet me sfidën me të cilën përballet “me rëndësi të madhe dhe të qëndrueshme për Mbretërinë e Bashkuar”, pavarësisht nga Bregzita. “Ne kemi një interes të rëndësishëm në mbështetjen e stabilitetit dhe prosperitetit në rajon, jo vetëm për shkak të përsëritjes së tragjedive dhe tmerret e viteve ’90, por edhe pjesërisht për shkak të angazhimit tonë më të gjerë për paqen dhe stabilitetin në Evropë,” tha raporti.

“Angazhimi i Britanisë së Madhe në rajon duhet të jenë të vazhdueshme dhe për interesat tona kombëtare në kuadër të angazhimit të vazhdueshëm për sigurinë evropiane dhe në bashkëpunim të ngushtë me vendet e tjera të BE-së. Ne kemi për të mbështetur rajonin për të promovuar lirinë e mediave dhe shprehjes, luftojnë krimin e organizuar, trafikimit dhe korrupsionit, i menaxhuar migrimin përmes rajoni dhe rajoni, krijojnë një mjedis të dëshirueshëm biznesi që do të mundësojë rritjen e sektorit privat dhe që do të inkurajojë kompanitë e huaja për të investuar dhe për të forcuar institucionet e forta demokratike “, tha raporti.

Komiteti i Dhomave të Lordëve përshëndeti organizimin e Samitit të Ballkanit Perëndimor në Londër këtë vit dhe shtoi se mbështetja e shprehur e Qeverisë do të vazhdojë të angazhohet në rajon dhe do të duhet të ndjekë punën kur Britania e Madhe largohet nga BE./Indksonline/