16:58 / E Hënë, 16 Prill 2018 / indeksADMonline

Raporti i Progresit: Pak pA�rparime e shumA� ngecje

Komisioni Evropian do ta publikojA� tA� martA�n, mA� 17 prill, nA� Strasburg, Raportin e Progresit pA�r vendet qA� synojnA� integrimin nA� Bashkimin Evropian.

NA� PrishtinA�, pritjet e QeverisA� sA� KosovA�s, partive opozitare dhe analistA�ve nuk janA� tA� mA�dha.

Ky dokument A�shtA� pjesA� e paketA�s vjetore tA� zgjerimit tA� Bashkimit Evropian ku pritet tA� tregohet pA�rparimi qA� kanA� bA�rA� vendet e Ballkanit PerA�ndimor dhe Turqia, nA� rrugA�n e tyre drejt anA�tarA�simit nA� BE.

Halil Matoshi, kA�shilltar i kryeministrit tA� KosovA�s, Ramush Haradinaj tha pA�r Radion Evropa e LirA� se pritjet janA� qA� Raporti i Progresit, pjesa pA�r KosovA�n pA�r vitin 2017, tA� jetA� mA� pozitiv sesa ai i vitit paraprak. Por, ai e pranon se endet mbetet punA� pA�r ta��u bA�rA�, nA� veA�anti nA� forcimin e sundimit tA� ligjit.

a�?Realisht Raporti i pA�rmbush praktikisht deri nA� njA� masA� tA� caktuar pritjet e QeverisA�. JanA� disa fusha ku evidentohet progres i madh i KosovA�s, sidomos nA� fushA�n e sundimit tA� ligjit, shpallja e aktakuzave pA�r korrupsion dhe keqpA�rdorim tA� detyrA�s zyrtare, pastaj paketa e ligjeve si Kodi i ri Penal, lavdA�rohet progresi i KosovA�s nA� fushA�n e lirisA� sA� mediave dhe nA� lehtA�sirat e tA� bA�rit biznes dhe nA� disa fusha specifike. Por, ende mbetet punA� pA�r tA� bA�rA� nA� disa fusha tA� tjera, siA� A�shtA� Ligji pA�r financimin e partive politike dhe aktvendimet e shkallA�s sA� fundit gjyqA�sorea�?, thotA� Matoshi.

Emrush Ujkani, profesor i tA� DrejtA�s Evropiane tha pA�r Radion Evropa e LirA� se nuk mund tA� pritet njA� raport i mirA� pA�r KosovA�n, pasi qA� siA� thotA� ai, janA� shA�nuar ngecje nA� shumA� aspekte.

a�?TanimA� vetA�m ka indikacione qA� Raporti pA�r KosovA�n nuk do tA� jetA� mA� i miri dhe do tA� jetA� nA� vijA� me raportet e mA�hershme, e edhe qasja do tA� jetA� e njA�jtA�. NA�se ka arritur tA� evidentohet nA� kA�tA� Raport ratifikimi i MarrA�veshjes sA� demarkacionit mA� Malin e Zi, atA�herA� do tA� jetA� diA�ka e mirA�. PA�rndryshe, nA� pA�rgjithA�si Kosova ka ngecur nA� shumA� aspekte si rrjedhojA� qA� kemi pasur zgjedhje tA� parakohshme, pastaj vonesa nA� themelimin e institucioneve e tA� tjera, tA� gjitha kA�to e kanA� penguar qA� tA� kenA� njA� vlerA�sim mA� tA� mirA�a�?, tha Ujkani.

Sipas tij, Kosova duhet tA� ketA� njA� qasje mA� korrekte dhe pragmatike dhe tA� mos neglizhojA� tA� gjeturat nA� Raportin tA� Progresit, pasi qA� kjo do tA� vonojA� procesin e agjendA�s evropiane pA�r KosovA�n.

NdA�rkohA�, Raporti i Progresit i Komisionit Evropian pjesa pA�r KosovA�n nga deputetA�t e partive opozitare nA� KosovA� nuk pritet tA� jetA� pozitiv.

Shefi i Grupit Parlamentar tA� Lidhjes Demokratike tA� KosovA�s, deputeti Avdullah Hoti nA� seancA�n e Kuvendit tA� KosovA�s ka theksuar se Raporti i Progresit i Komisioni Evropian do tA� pA�rfshijA� edhe aktakuzat ndaj ministrave, e qA� sipas tij, A�shtA� mjaft shqetA�suese.

NA� QeverinA� e KosovA�s janA� dy ministra tA� pA�r tA� cilA�t Prokuroria Speciale e RepublikA�s sA� KosovA�s ka ngritur aktakuza.

Ish-kryetarit tA� KomunA�s sA� GjakovA�s, Pal Lekajt, i cili aktualisht A�shtA� ministA�r i InfrastrukturA�s nA� QeverinA� e KosovA�s, i A�shtA� ngritur aktakuzA� pA�r keqpA�rdorim tA� detyrA�s zyrtare nga Prokuroria Speciale e RepublikA�s sA� KosovA�s.

Paraprakisht, njA� aktakuzA� nA� lidhje me rastin e njohur si a�?Prontoa�? A�shtA� ngritur edhe kundA�r ministrit tA� Inovacionit dhe NdA�rmarrA�sisA�, Besim Beqaj.

NA� draft dokumentin e Komisionit Evropian qA� e ka parA� Radio Evropa e LirA� thuhet se rruga e PrishtinA�s zyrtare drejt BE-sA� A�shtA� e komplikuar, pA�r shkak tA� mosnjohjes sA� pavarA�sisA� nga pesA� vendet e BE-sA�: Qipro, Greqia, Rumania, Sllovakia dhe Spanja.

NA� dokument thuhet se Qeveria dhe Kuvendi i ri a�?duhet tA� shtyjnA� pA�rpara reformat qA� lidhen me BE-nA�, ta��i vA� ato prioritet dhe tA� ndA�rtojA� konsensus nA� A�A�shtjet strategjike pA�r KosovA�na�?.

Komisioni Evropian, sipas kA�tij draft dokumenti, thuhet se do ta��i rekomandojA� Bashkimit Evropian qA� tA� nisA� negociatat pA�r anA�tarA�sim me ShqipA�rinA� dhe MaqedoninA�. Sa i pA�rket SerbisA�, Komisioni thotA� se Beogradi duhet tA� forcojA� pA�rpjekjet pA�r tA� krijuar mjedis pA�r lirinA� e shprehjes, veA�anA�risht nA� forcimin dhe efikasitetin e sistemit gjyqA�sor.

Aty po ashtu thuhet qartA� se pA�rveA� reformave nA� gjyqA�sor, njA� A�A�shtje qA� pA�rcakton ritmin e Beogradit drejt BE-sA� A�shtA� procesi i normalizimit tA� marrA�dhA�nieve me KosovA�n, qA� ndA�rmjetA�sohet nga BE-ja qA� prej vitit 2011.

Ndryshe, Raporti i Progresit i vitit 2016 pati ngritur shumA� vA�rejtje pA�r punA�n e institucioneve tA� KosovA�s. Aty u patA�n ngritur shqetA�sime nA� lidhje me pA�rplasjet e vazhdueshme nA� KosovA� mes tA� partive politike nA� pushtet dhe opozitA�.