20:33 / E Mërkurë, 05 Dhjetor 2018

Shkencëtarët paralajmërojnë: Akulli në Grenlandë po shkrihet në një shkallë tepër të shpejtë

Fleta e akullit të Grenlandës është duke u shtrirë në një shkallë që është etiketuar nga shkencëtarët si “jashtë tabelave”.

Studiuesit thonë se nëse fleta e akullit vazhdon të shkrihet në shkallën e tanishme “të paprecedent”, ajo mund të përshpejtojë shkallën e rritjes së nivelit të detit.

Vera e ngrohtë është identifikuar si shkaku kryesor i shkrirjes.

Sipërfaqja e shkrirjes së trashësisë së akullit në Grenlandë filloi të rritet në mesin e shekullit të 19-të dhe është rritur në mënyrë dramatike që nga ajo kohë.

Shkencëtarët thonë se gjetjet e tyre, të botuara në revistën Nature, japin dëshmi të reja të ndikimeve të ndryshimeve klimatike në shkrirjen e Arktikut dhe rritjen globale të nivelit të detit./Indeksonline/