17:10 / E Enjte, 13 Dhjetor 2018 / indeksADMonline

Shpallen modelet më të sigurta për vitin 2018

EuroNCAP ka shpallur modelet më të sigurta të reja sipas klasës në vitin 2018.

Një organizatë e pavarur evropiane e inspektimit të makinave edhe në vitin 2018 testoi një numër të madh modelesh të reja që u shfaqën në shitje në kontinentin e vjetër dhe u emëruan më së miri në katër kategori.

Në segmentin e “familjes së vogël”, klasa e re Mercedes A është më e sigurt.

Me një maksimum prej 5 yjeve të marra në testet e EuroNCAP, kjo veturë kishte gjithashtu vlerësime shumë të larta në të gjitha 4 kategoritë: 96% në fushën e sigurisë së të rriturve, 91% në fushën e sigurisë së fëmijëve në automjete, 91% për mbrojtjen e këmbësorëve dhe 75% në fushën e sistemeve elektronike të asistencës së shoferit.

Fituesi në klasë “makina të mëdha familjare” është Lexus ES. Është vlerësuar me 5 yje dhe ka shënuar rezultatin e mëposhtëm: 91% (udhëtarët e rritur), 87% (fëmijët-udhëtarët), 90% (këmbësorët) dhe 77% (sistemet ndihmëse).

Për herë të parë, EuroNCAP fitoi njohjen për “modelin më të sigurt të elektrik (makinë elektrike ose hibride). Në këtë klasë dominon Lexus ES, në variant hibrid prej 300h.

Ndër modelet e mëdha të SUV të testuara nga EuroNCAP në 2018, Hyundai Nexo dominon në fushën e sigurisë, një makinë që mundësohet nga qelizat e karburantit me hidrogjen.

Rezultati i këtij automjeti korean ishte 94% (udhëtarët e rritur), 87% (fëmijët-udhëtarët), 67% (këmbësorët) dhe 80% (sistemet ndihmëse), me 5 yje të detyrueshëm.