16:04 / E Premte, 21 Shtator 2018

Shtatë llojet e dashurisë sipas psikologëve

Çfarë është dashuria? Filozofët dhe shkencëtarët kanë luftuar për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje për shumë vite. Në vitet 1980, psikologu amerikan Robert Sternberg zhvilloi një teori 3-komponentësh të dashurisë, e cila përfshin intimitet, pasionin dhe angazhimin emocional.

Sipas tij, janë këto 3 pika që përbëjnë ndjenjën e bukur që mijëra këngë dhe libra janë shkruar rreth, transmeton Indeksonline.

Më vonë, falë teorisë së tij, Sternberg veçoi 7 lloje të dashurisë dhe ne do t’ju tregojmë për ta në këtë artikull.

Pasion

Kjo është periudha kur njerëzit mezi njohin njëri-tjetrin, por ndjejnë një tërheqje të ndërsjelltë.

Pëlqimi

Në marrëdhënie të tilla, ju gjithmonë mund të jeni vetë. Në këtë lloj dashurie, njerëzit zakonisht bashkohen me interesa të përbashkëta, me pikëpamjet mbi jetën dhe me ndjenjën e kuptimit.

Dashuri boshe

Çiftet që përjetojnë këtë lloj dashurie kanë angazhim të vetëm pa intimitet dhe pasion. Ndonjëherë kjo lloj marrëdhënie shfaqet pas një dashurie të madhe dhe të zjarrtë dhe nganjëherë është anasjelltas: njerëzit që përjetojnë dashuri bosh mund të ndryshojnë, gjë që shton pasionin ndaj ndjenjave të tyre.

Dashuri e tmerrshme

Kjo lloj dashurie përfshin angazhimin dhe pasionin dhe është i njohur për shumë çifte. Ky është lloji i dashurisë që ekziston kur 2 njerëz janë tërhequr me të vërtetë për njëri-tjetrin dhe janë të gatshëm të ndjekin tradita të caktuara si dasma me bujare, shkëmbimi i premtimeve dhe ndarja e detyrave në shtëpi, por nuk kanë intimitet të vërtetë.

Dashuri romantike

Njerëzit në çifte të tillë tërheqin njëri-tjetrin dhe ndihen rehat pranë njëri-tjetrit, por nuk janë të gatshëm të bëjnë angazhime serioze.

Dashuria e mbushur

Kjo dashuri përbëhet nga të gjitha 3 komponentët: pasion, intimitet emocional dhe angazhim. Natyrisht, nivelet e tyre nuk janë gjithmonë të barabarta, por është e rëndësishme të theksohet se ata janë të gjithë këtu. Ju rrallë mund ta shihni këtë lloj marrëdhënieje, por nëse njerëzit arrijnë t’i ndërtojnë ato, ata me të vërtetë duan njëri-tjetrin./Indeksonline/.