11:46 / E Enjte, 13 Shtator 2018 / indeksADMonline

Simptomat e tërheqjes ndaj nikotinës dhe mënyra se si të përballemi

Kur nikotina fillon të largohet nga trupi pas pirjes së duhanit, njerëzit përjetojnë efekte fizike dhe psikologjike të tërheqjes ndaj saj.

Nikotina është substanca problematike e gjetur në produktet e duhanit, të tilla si cigare dhe puro. Është një substancë që mund të ndikojë në funksionimin e trurit të një personi.

Pasi që trupi të përshtatet me marrjen e rregullt të nikotinës, njerëzit e kanë të vështirë të shmangin duhanin për shkak të simptomave të pakëndshme të tërheqjes ndaj nikotinës, transmeton Indeksonline.

Simptomat e tërheqjes zakonisht arrijnë kulmin pas 1-3 ditëve dhe pastaj ulen gjatë një periudhe prej 3-4 javësh. Pas kësaj kohe, trupi ka dëbuar shumicën e nikotinës dhe efektet e tërheqjes janë kryesisht psikologjike.

Kuptimi i simptomave të tërheqjes ndaj nikotinës mund t’i ndihmojë njerëzit që të menaxhojnë ndërkohë që lënë duhanin.

Largimi i nikotinës mund të jetë i vështirë, sepse varësia është si fizike ashtu edhe psikologjike.

Terapia zëvendësuese e nikotinës (NRT) është ajo ku një person ndalon përdorimin e duhanit dhe përdor një nga substancat e mëposhtme që përmbajnë sasi më të vogël të nikotinës në vend të kësaj:
çamçakëz
fasha të lëkurës
inhalatorë
tableta
prej për hundë ose gojë.

Disa lloje të ilaçeve mund të ndihmojnë në trajtimin e tërheqjes së nikotinës, siç janë:

Vareniklin: Sipas emrit të markës Chantix, ky ilaç mund të zvogëlojë dëshirat dhe të bllokojë efektet e dobishme të pirjes së duhanit.

Bupropion: Ky medikament shitet si Zyban, dhe njerëzit e përdorin atë si një antidepresant. Kohët e fundit, ajo është përdorur për të ndihmuar në zvogëlimin e dëshirave ndaj duahnit apo nikotinës./Indeksonline/