15:53 / E Premte, 20 Prill 2018 / indeksADMonline

Testohet avioni mA� i madh nA� botA�

Ka njA� shtrirje krahA�sh prej 117 metrash, thuajse dyfishin e asaj tA� njA� Boeing-u 747. A�shtA� pikA�risht kjo qA� e bA�n a�?Stratolauncha�? avionin mA� tA� madh nA� botA�.

Ky avion ka njA� kabinA� tA� dyfishtA�, njA� pA�r ekuipazhin dhe tjetrA�n pA�r kompjuterin e bordit. E veA�anta A�shtA� se mes tyre ka njA� platformA� pA�r tA� ngarkuar njA� sistem lanA�imi, si pA�r shembull njA� raketA�, nA� gjendje pA�r tA� dA�rguar satelitA� dhe ngarkesa drejt orbitA�s sA� ulA�t tokA�sore. NA�se testet e tjera nA� pistA� do tA� kenA� rezultat pozitiv, avioni mund tA� kryejA� udhA�timin e parA� tA� tij kA�tA� verA�.

Do tA� duhet tA� paktA�n edhe njA� vit tjetA�r derisa mjeti gjigand tA� jetA� nA� gjendje tA� kryejA� operacione lanA�imi. a�?Stratolauncha�? A�shtA� margaritari i kompanisA� private hapA�sinore tA� udhA�hequr nga Paul Allen, bashkA�themelues i Microsoft. TA� gjashtA� motorA�t qA� shtyjnA� avionin 227-tonwsh kanA� bA�rA� qA� a�?Stratolauncha�? tA� arrijA� njA� shpejtA�si prej 74.8 km/h nA� pistA�, e para prej tre shpejtA�sive tA� programuara pA�r testet.

Objektivi i Paul Allen A�shtA� qA� tA� furnizojA� me avionin e tij njA� platformA� lanA�imi pA�r raketa dhe satelitA�, duke filluar nga njA� kuotA� prej 10 km, pa u rrezikuar nga fenomenet meteorologjike qA� shpesh pengojnA� nisjet nga toka.