20:29 / E Mërkurë, 03 Tetor 2018

Ushtria Amerikane: Erdhi fundi i ISIS-it, luftëtarët po tërhiqen

Luftëtarët e mbështetur nga SHBA-ja po mbyllen në “pjesën e fundit të rezistencës së ISIS-it” në Siri dhe luftëtarët e mbetur të ISIS-it po bëhen gjithnjë e më të dëshpëruar, thanë ushtarët amerikanë të martën.

Ofensiva e fundit kundër ISIS-it në Siri quhet “Përmbledhja e operacioneve” dhe filloi tre javë më parë nga Forcat Demokratike të Sirisë, ose SDF, një koalicion i luftëtarëve arab dhe kurdë të trajnuar, të pajisur dhe të këshilluar nga SHBA-ja. “Kur ISIS-i po tërhiqet, ata po përdorin pajisje eksplozive të improvizuara përgjatë rrugëve dhe shtëpive të zhurmshme për të shkaktuar viktima”, tha koloneli Sean Ryan, një zëdhënës ushtarak amerikan në Bagdad.

Ai tha se ISIS-i ka përdorur mortaja pa dallim në përpjekje për të shpërqendruar forcat që po i ndjekin. “Këto taktika tregojnë qartë dëshpërimin në rritje të ISIS-it, pasi SDF ngadalë po mbyllet në grupin e fundit të luftëtarëve të mbetur në Siri”, tha ai. Më shumë se 2,300 burra, gra dhe fëmijë janë arrestuar nga forcat e SDF, duke përfshirë rreth 700 luftëtarë meshkuj të rritur.

Në javën e kaluar, dy qytete të tjera janë çliruar nga SDF ndërsa ata po vazhdojnë drejt veriut. “Më lejoni të jem i qartë: ISIS-i nuk është mposhtur ende,” tha Ryan, duke shtuar se luftëtarët e ISIS-it janë: “Në fundin e ambicieve të tyre të këqija”.