13:25 / E Shtunë, 13 Janar 2018 / indeksADMonline

Viti MbarëKombëtar i Skënderbeut –Arritje e madhe drejt Evropës!

Gjergji lindi me 6 Maj 1405, ishte djali më i vogël i princit të Shqipërisë Veriore Gjon Kastriotit dhe nënës Vojsava. Gjergji së bashku me vëllezërit u mor peng nga Sulltan Murati II. Gjatë betejave në Azinë e vogël ai shfaqi shkathtësi dhe trimëri të jashtëzakonshme, ku nga vet sulltani ju dha titulli i gjeneralit. Me titullin “Skënder-bej” apo “Aleksandër i madh” u kurorëzua pas fitoreve në Azi. Ndërkaq më vonë iu dha edhe titulli “Sanxhak-bej”. Në vitin 1443 braktisi ushtrinë turke për t’u rikthyer në tokën e arbërit.

Po ashtu, me 28 nëntor të po atij viti u shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve duke u ngritur flamuri shqiptar në Krujën stoike. Po ashtu, me 2 mars 1444 Lidhja e Lezhës njihet si i pari Kuvend Kombëtar i Princërve të Arbërit në shek.XV.Nga 30 beteja të zhvilluara me turqit Skënderbeu i fitoi 29 ndërkaq e humbi vetëm një.

Në aspektin familjar, Skënderbeu ishte i martuar me Donika Arianitin nga Kanina e Vlorës me të cilin lindi një djalë të cilin e pagëzoi emrin Gjon(emri i babait të Skënderbeut).Supozimet për vdekjen e Skënderbeut janë të shumta. Thuhet që ndërroi jetë me 17 janar 1468 në Lezhë.12 vite pas vdekjes eshtrat e tij u zhvarrosën nga turqit.Me 1480 varri tij në Kishën e Shën Nikut në Lezhë u shkatërrua dhe eshtrat ju morën për hajmali.Marin Barleti në veprën e tij thoshte se Skënderbeu i referohej origjinës së Pirros.

Ndërkaq, në arkivat e Vatikanit dokumentohet se Papa Piu II kërkoi të vinte në Shqipëri për ta kurorëzuar Skënderbeun “Mbret të Epirit”. Marin Barleti njihet si biografi i parë i Skënderbeut ku me 1504 solli veprën “Historia e jetës dhe bëmave të Skënderbeut ” botuar në latinisht.Më pas në gjuhën shqipe autor të shumtë kanë shkruar autor të ndryshëm sikur Noli, KristoFrashëri, AvdylFrashëri etj.

Duke parë madhështinë e figurës së Skënderbeut duke filluar nga qytetet tona e deri tek qendrat e mëdha botërore shumë rrugë dhe sheshe mbajnë emrin e tij. Buste të Skënderbeut gjenden në shumicën e qendrave evropiane e deri në Amerikë. Përkrenarja e tij edhe sot mbetet simbol misterioz dhe i veçantë.

Disa nga amanetet e Skënderbeut lënë për djalin e tij, Gjon Kastrioti i II. “… në qeveri ,kryesisht shiko sipas drejtësisë, e cila është themeli i të gjitha virtyteve”.

“Artistet konsideroj si njerëzit më të dobishme të shtetit dhe shteti duhet siguroj kujdes dhe mbrojtje, mos lejo qe ata te shtypen nga të pasurit”.

“Në fatkeqësi dëshmo kurajo dhe guxim, në lumturi vetëkontroll. Rezultati i një takimi gjithmonë është i panjohur; prandaj është e nevojshme për të parandaluar shpejtësinë ndryshueshmërisë së fitores, dhe se trimëria dhe urtësia ndihmojnë më shumë se fati”.

“Mos harroni në mënyrë të vazhdueshme se politika e turqve gjithnjë ka për qëllim përçarjen në mesin e tuaj… ata duan që ta marrin dhe pushtojnë fronin tënd dhe të atit tënd..”.

“Në lidhje me mirëqenien e shteteve të mia, ashtu unë kam qenë i lumtur në të gjitha përpjekjet e mia. Ndryshimet e shumta në çështjet civile dhe politike tregojnë për dobësinë e qeverisë…”

“…një njeri mosmirënjohës është një nga qenjet më të shëmtuara (poshtera)”.

“Një monark edhe në qoftë se ai do të ishte gjithashtu i varfër, duhet të jetë bujar”.

Meqenëse viti 2018 është shpallur Viti MbarëKombëtar, Qeveria e Kosovës ka marr vendim që të krijoj komisionin ndër-ministror për të shënuar datat historike të Vitit MbarëKombëtar të Skënderbeut, duke filluar nga 15 janari do të fillojnë aktivitetet.

  • 15 janar, në ora 16:00 do të mbahet ora e madhe letrare “Ora e Gjergjit” me poetët e të gjitha trojeve shqiptare;
  • 17 janar, në ora 10:00 do të mbahen homazhet te Shtatorja e Skënderbeut
  • 17 janar, në ora 15:00 do të mbahet akademia do të promovohen dy pulla postale të postës së Kosovës dhe të postës së Maqedonisë; Koncerti i ansamblit kombëtarë “Shota”;
  • 17 janar, në ora 18:00 do të hapet ekspozita e piktorëve “55 portrete për 550 vjetorin”.

Shkruan Autori: Jahja Lluka