14:44 / E Mërkurë, 24 Janar 2018 / indeksADMonline

Zyra e Auditorit paguan 10 mijë euro në muaj qira

Nga viti 2003 deri tani, Zyra e Auditorit Kombëtar, ka paguar mbi 2 milionë euro qira për shfrytëzimin e objektit në të cilin ndodhet aktualisht.

Sipas Auditorit Kombëtar, Besnik Osmani, për objektin me qira ata paguajnë në muaj 10 mijë euro.

Këtë shqetësim Osmani e ka paraqitur gjatë prezantimit të raportit për vitin 2016 në Komisionin Parlamentar për Buxhet dhe Financa. Anëtarët e Komisionit janë shprehur të shqetësuar për shumën e parave që po i paguan ky institucion që sipas tyre kjo çështje duhet të ngritët edhe në Kuvend në mënyrë që të gjendet një zgjidhje.

Kryetari i Komisionit, Lumri Abdixhiku, ka thënë se kostoja e kësaj qiraje është jashtëzakonisht e madhe, derisa tha se komisioni do të ofronte mbështetje në gjetjen e fondeve për ndërtimin e një objekti të ri.

 

“Një temë që e kemi diskutuar shpesh është objekti i juaj edhe qiraja. E jashtëzakonshme. Këtu po e shoh që rreth 10 mijë euro për një muaj është pagesa . 31 % e buxhetit me shkua në qira është shumë jashtëzakonisht e madhe. E kam një pyetje a keni bërë ndonjë kërkesë në kryeministri apo diku tjetër për zgjidhje të kësaj problematike. Ne si Komision ju kishim ndihmua për me gjet fonde edhe për ndërtim të ndonjë objekti të ri ”, tha Abdixhiku.

Ndërsa Osmani, ka treguar se këtë shqetësim e ka ngritur si në Qeveri, ashtu edhe në Komunën e Prishtinës, por se nuk ka marrë asnjë përgjigje.

 

“Unë nga marrja e mandatit çdo muaj i përsëris kërkesat , edhe me shkrim edhe verbale në organe të qeverisë. Edhe pranë kuvendit. I kam drejtuar këto kërkesa edhe pranë Kuvendit Komunal të Prishtinës që të shihen hapësirat e mundshme. …Zyra Kombëtare është themeluar në vitin 2003, nga atëherë është me qira, deri më tani janë paguar më shumë se 2.9 milion euro”, tha Osmani.

Poashtu në mbledhjen e komisionit, ministri i Financave, Bedri Hamza, ka paraqitur opinion për ndikim buxhetor për plotësim ndryshimin e ligjit për presidentin. Sipas tij, plotësim ndryshimi i ligjit nuk paraqet kosto të papërballueshme për buxhetin.

 

“Projektligji do të ketë kosto shtesë për buxhetin e Kosovë në vlerë prej 66 mijë e 543 euro në periudhën 2018-2020 si dhe kërkesë për tre punëtorë shtesë përkatësisht për vitin 2018-të kostoja shtesë është në vlerë prej 22 mijë euro, për vitin 2019-të kostoja shtesë është në vlerë 22 mijë e 181 dhe për vitin 2020 , kosto shtesë është 22 mijë e 272 euro. Kjo shumë është . Në momentin kur është ndarë ky vlerësim nuk ka qenë pjesë e projeksioneve buxhetore në zyrën e presidentit , mirëpo opinioni i departamentit të buxhetit me datën 24.1.2018-të në kohën kur është lëshuar ky opinion , me datën 3.5 .2017 ligji i buxhetit 2017 ka qenë në fuqi, dhe ka qenë një situatë tjetër buxhetore “, tha Hamza.

Më pas Komisioni për këtë kërkesë i ka rekomanduar komisionit funksional që projektligji për ndryshim dhe plotësim për Presidentin e Kosovës përmban kosto buxhetore të përballueshme për buxhetin.

Pikë tjetër e rendit të ditës të këtij Komisioni ishte paraparë të jetë edhe shqyrtimi i raportit vjetor për KOSTT i cili është shtyrë për mbledhjen e radhës.

Ndërsa i ka proceduar në kryesi propozimin e panelit të Bankës Qendrore të Kosovës kandidatët për guvernator të BQK-së.

Në kryesi janë rekomanduar për zgjedhje prej njërit nga këta kandidatë: Fehmi Mehmeti, Shkëndije Himaj, Besnik Bislimi dhe Safet Merovci.

Në këtë mbledhje është bërë edhe Shqyrtimi i Buxhetit të Komunës së Lipjanit për vitin 2018.