18:29 / E Hënë, 23 Prill 2018 / indeksADMonline

Cili shtet shpiku rrethrrotullimin në trafik?

NjA� rrethrrotullim, i quajtur edhe njA� rreth trafiku, rreth rruge apo ishull, A�shtA� njA� lloj kryqzimi rrethor nA� tA� cilin trafiku rrugor rrjedh pothuajse vazhdimisht pA�r tA� reduktuar shpejtA�sinA� e trafikut dhe minimizuar incidentet.

KryqA�zimet egzistuan para rrethrrotullimeve. SA� pari nA� qytetin Bath tA� AnglisA� nA� vitin 1768, nA� Gorlit tA� GjermanisA� nA� vitin 1899 apo nA� Place de e’Elotiole tA� Parisit nA� vitin 1907.

PA�rdorimi i gjithanshA�m i rrethrrotullimit filloi kur inxhinierA�t e Laboratorit tA� KA�rkimit tA� Transportit nA� MbretA�rinA� e Bashkuara, rikonstrukturuan kryqA�zimet rrethore gjatA� viteve 1960, transmeton IndeksOnline.

Franck Blackmore A�shtA� njeriu i parA� qA� udhA�hoqi kA�tA� zhvillim dhe i cili shpiku mini-rrethrrotullimin pA�r tA� ndA�rtuar kufizimet dhe kapacitetet e sigurisA�.

Dizajni u bA� i detyrueshA�m nA� MbretA�rinA� e Bashkuar pA�r tA� gjitha rrethrrotullimet e reja nA� nA�ntor tA� vitit 1966.

QA� nga fillimi i shekullit njA�zet e njA�, rrethrrotullimet ishin nA� pA�rdorim tA� gjerA� nA� EvropA�. PA�r shembull, nA� vitin 2010 Franca kishte mA� shumA� se 30,000 rrethrrotullime. /IndeksOnline/