10:44 / E Martë, 24 Prill 2018 / indeksADMonline

Ish-truproja i BerishA�s, i akuzuar pA�r vrasjen e Azem Hajdarit, vetA�dorA�zohet nA� policinA� turke

a�?Meqe nuk erdhen tA� mA� marrin, u dorA�zova vetA� nA� policinA� turkea�?.

Me kA�tA� status tA� shkurtA�r nA� rrjetet sociale, Izet Haxhia, ish truproja i Sali BerishA�s, i aluzuar pA�r vrasjen e Azem Hajdarit, lajmA�ron se A�shtA� vetA�dorA�zuar nA� policinA� turke, me qA�llim ekstradimin mA� pas drejt ShqipA�risA�, sic vendosi gjykata turke pak muaj mA� parA�.

Vendimi i GjykatA�s sA� LartA� turke pA�r ekstradimin e njA� prej emrave mA� tA� njohur nA� botA�n e politikA�s dhe atA� tA� nA�ntokA�s shqiptare, Izet HaxhinA� ka qenA� disi i a�?A�uditshA�ma�?.

Kjo sepse verdikti i shkallA�s mA� tA� lartA� tA� gjyqA�sorit turk pA�r ta sjellA� HaxhinA� nA� TiranA�, ka a�?rastisura�? pikA�risht me njA� vorbull hetimesh nA� ShqipA�ri dhe pritshmA�rinA� pA�r a�?peshqit e mA�dhenja�?.

Izet Haxhia ka qenA� truproja i parA� i Sali BerishA�s, njeriut qA� ka drejtuar mA� shumA� ShqipA�rinA� qA� nga viti 1992.

I ardhur nga Tropoja pA�r tA� studiuar mjekA�si, Haxhia, pjesA�tar i njA� familje tA� madhe, simpatizoi bashkA�patriotin e tij pedagog dhe mjek i njohur, Sali Berisha dhe ju a�?ngjita�? duke pranuar ta mbronte 24 orA� nA� ditA�.

LA� studimet nA� mes dhe i shA�rben si truprojA� Sali BerishA�s pa u ndarA� pA�r mbi 8 vjet, qA� nga viti 1990 deri nA� vitin 1998.

NA� vitet e qeverisjes sA� PD-sA� del nA� pah njA� konflikt i hapur ndA�rmjet tij dhe Azem Hajdarit, kreut tA� LA�vizjes Studentore dhe deputet i PD-sA�.

Edhe ai nga Tropoja. Izet Haxhia nuk ishte thjesht njA� oficer i GardA�s nA� ato vite, por njA� mekanizA�m force politike qA� ka vepruar ndaj shumA� personazheve qA� kanA� kritikuar apo sulmuar Sali BerishA�n, pA�rfshirA� dhe Edi RamA�n nA� rrethana ordinere, kur ky i fundit ishte thjesht pedagog, por qA� me gjuhA�n e penA�n e tij brisk, e telendiste BerishA�n dhe qeverisjen e tij.

NA� vitin 2014, Haxhia e rrA�fen pA�r herA� tA� parA� kA�tA� histori tA� tij si mekanizA�m i zgjidhjes politike me dajak.

I shA�rben BerishA�s edhe nA� vitin e vA�shtirA� 1997, por papritur, njA� intervistA� dhA�nA� pA�r Sokol BallA�n nA� revistA�n a�?Klana�? plasarit marrA�dhA�niet mes tij dhe bashkA�patriotit tA� tij viA�idolas.

NA� kA�tA� intervistA�, Haxhia flet pA�r klane e grupe trafikantA�sh droge qA� kanA� pA�rfituar dhe qA�ndrojnA� pranA� PD-sA� ku hedhin nA� erA� shtyllat e tensionit. Ishte koha, kur vA�llezA�rit e Izetit po punonin me Haklajt nA� policinA� e TropojA�s dhe po bashkA�punonin me strukturat e UA�K-sA� qA� bazA�n kryesore e kishte nA� MalA�sinA� e GjakovA�s, nga ku furnizonte mA� pas strukturat e ZonA�s Operative tA� Dukagjinit qA� komandohej nga Ramush Haradinaj.

Rivali i tij i vjetA�r, Azem Hajdari punonte gjithashtu me strukturat e armatosura tA� KosovA�s, jo tA� UA�K-sA� por me grupet e lidhura me RugovA�n, Bukoshin dhe LDK-n

Izeti u riafrua nA� PD ditA�n e nesA�rme pas vrasjes sA� Azem Hajdarit, mA� 13 dhe 14 shtator, ku drejtoi turmat kundA�r KryeministrisA� dhe Radio Televizionit Shqiptar.

Sali Berisha, nA� deklaratA�n e parA� publike akuzoi Jaho Salihin si pjesA�marrA�s nA� atentatin ndaj Azem Hajdarit.<

Por nga ana tjetA�r, Berisha atA� kohA� si lider i opozitA�s, nuk pranoi qA� tA� jepte dA�shminA� e tij nA� Prokurori pA�r A�A�shtjen.

Me ndA�rhyrjen e ambasadorit amerikan nA� TiranA�, tA� ndjerit Robert FroA�ick, kreu i PD-sA� pranoi qA� ta depozitonte dA�shminA� pranA� njA� prokurorje norvegjeze qA� u soll pA�r tA� hetuar vrasjen e Azem Hadarit.

Berisha pA�rmend nA� dA�shminA� e tij Izet HaxhinA� si pjesA�marrA�s nA� vrasjen e deputetit tA� PD-sA�.

Ky i fundit pas asaj dA�shmie arratiset nga ShqipA�ria dhe pA�rfundon nA� Turqi.

TA� gjitha gjykatat e ShqipA�risA� e dA�nojnA� me 25 vjet burg si pjesA�marrA�s nA� vrasjen e Azem Hajdarit.<

NA� vitin 2005, kur Berisha ishte kryeministA�r dheA� Sokol Olldashi-ministA�r i BrendshA�m, u arritA�n tA� arrestoheshin me kA�rkesA�n e policisA� emra tA� njohur tA� botA�s sA� krimit. TA� gjithA� jashtA� vendit.<

NA� Maqedoni u arrestua Lul Berisha. NA� Turqi Aldo Bare dhe Izet Haxhia. Dy tA� parA�t u ekstraduan nA� ShqipA�ri, por Izeti jo.

Ka mbetur enigmA� pse u mbajt nA� Turqi pa ju dhA�nA� statusi i azilantit, ndA�rkohA� qA� edhe nA� ShqipA�ri nuk u soll edhe pse u kA�rkua me forcA� nga qeveria a�?Berishaa�?.

Me largimin e PD-sA� nga qeveria nA� vitin 2013, Izet Haxhia dha njA� intervistA� bombA� pA�r gazetA�n a�?Ditaa�? me tre numra, ku jo vetA�m rrA�feu historinA� e largimit, por foli edhe pA�r A�A�shtjen a�?Hajdaria�?A� dhe marrA�dhA�niet e tij me familjen a�?Berishaa�?.

>Ajo intervistA� ishte e fuqishme dhe dha impakt tA� madh pasi pA�rbA�nte risi. Dhe pas asaj interviste Izet Haxhia nuk i mungonte mA� shtypit shqiptar, kryesisht atij anti-Berisha.

Me daljen e rrjeteve sociale, Haxhia u bA� shumA� aktiv dhe ka njA� numA�r shumA� tA� madh ndjekA�sish.

Dy vjet mA� parA�, aika dhA�nA� njA� version tA� ndryshA�m tA� vrasjes sA� Azem Hajdarit, ku thekson se nuk ka qenA� fare nA� vendngjarje, duke kA�rkuar hapjen e A�A�shtjes.

Izeti akuzoi Fatos Klosin dhe Sali BerishA�n nA� manipulimin e ngjarjes.