16:06 / E Mërkurë, 13 Qershor 2018

Gjumi i tepërt ose shumë i vogël mund të dëmtojë shëndetin

Kënaqësia e 10 orëve gjumë në fundjavë mund të ju bëjë më shumë dëm se sa mirë.

Kur një person vuan nga privimi i gjumit, kënaqja në një gënjeshtër të gjatë në fundjavë mund të duket si një rrjedhë logjike e veprimit .

Megjithatë, duke vepruar kështu mund të jetë shumë e dëmshme për shëndetin tuaj.

Një studim i kohëve të fundit i botuar në revistën BMC Public Health ka zbuluar se fjetja shumë e vogël ose e vogël fare mund të çojë në një sërë kushtesh shëndetësore, siç janë presioni i lartë i gjakut ose nivelet e larta të kolesterolit, shkruan Indeksonline.

Ekipi që kreu hulumtimin, nga Kolegji Universitare i  Mjekësisë në Seul, analizoi të dhënat e 133 mijë e 608 burrave dhe grave koreane të moshës 40-69vjeç.

Informacioni është mbledhur fillimisht si pjesë e një studimi të HEXA-(Health Examinees), i cili grumbulloi të dhënat gjatë nëntë viteve nga 2004.

44 mijë e 930 burra dhe 88 mijë e 678 gra u vendosën në katër kategori gjumi: më pak se gjashtë orë gjumë, midis gjashtë dhe tetë orëve gjumë, midis tetë dhe dhjetë orë gjumë dhe më shumë se dhjetë orë gjumë.

Rezultatet e studimit treguan se burrat që flinin për më pak se gjashtë orë në natë kishin më shumë gjasa të zhvillonin sindromin metabolic.

Sindromi metabolik i referohet një numri kushtesh, duke përfshirë rritjen e nivelit të sheqerit në gjak, nivelet e larta të kolesterolit, presionin e  lartë të gjakut dhe yndyrën shtesë rreth zonës së belit.

Për më tepër, të dy burrat dhe gratë që rregullisht kishin më pak se gjashtë orë gjumë gjithashtu kishin një shans më të madh për të patur një perimetër më të madh të belit.

Ndërsa disa mund të supozojnë se pjesëmarrësit që flinin për më shumë se 10 orë gjumë një natë ishin më mirë, hulumtimi provoi të kundërtën.

Të dy burrat dhe gratë në atë kategori të veçantë gjithashtu kishin një gjasë më të madhe për zhvillimin e sindromës metabolike, ndërsa gratë kishin më shumë gjasa të kishin yndyrë të tepërt rreth belit.

“Ky është studimi më i madh që shqyrton një lidhje të përgjigjes së dozës ndërmjet kohëzgjatjes së gjumit dhe sindromës metabolike dhe komponentëve të saj veçmas për burrat dhe gratë”, ka thënë Claire E.Kim, autor kryesor i studimit.

“Ne kemi vërejtur një ndryshim të mundshëm gjinor midis kohëzgjatjes së gjumit dhe sindromës metabolike, me një lidhje mes sindromës metabolike dhe gjumit të gjatë tek femrat dhe sindromës metabolike dhe gjumit të shkurtë tek meshkujt”, ka shtuar ai.

Autorët e studimit kanë vërejtur se kërkimet e tyre janë vetëm vëzhguese dhe prandaj nuk mund të nxjerrin konkluzione përfundimtare për shkakun dhe efektin./Indeksonline/

Temat: