10:01 / E Premte, 14 Dhjetor 2018 / indeksADMonline

Mediat serbe për ushtrinë: Dita D, Thaçi me uniformë, e Vuçiqi në jug

Të gjitha mediat në Boegrad por edhe në Prishtinë, quajnë sot si ‘Dita D’, ditën që Kosova formon ushtrinë. Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi tashmë është në uniformë, shkruan B92.

Kjo momentalisht është përcaktuar si transformim i forcave të sigurisë të Kosovës në forcat e Armatosura të Kosovës, që në thelb nënkupton formimin e një ushtrie, thotë Nebojsha Çoviç për TV.

“Ish-kreu i Trupit Koordinues për ‘Kosovën dhe Metohinë’ thotë se Prishtina përdor një formulim të tillë për të maskuar shkeljen e kushtetutës së tyre – sepse të dy dokumentet dhe të gjitha dokumentet e tjera të vlefshme, siç është Rezoluta 1244 dhe Plani i Ahtisarit – ekzistenca e forcave të armatosura e Kosovës është jokushtetuese dhe e pamundur pa pëlqimin e komuniteteve pakicë’, shkruan tutje B92.

Sipas tij, shkruan ky medium me gjasë, Kosova do të formojë Forcat e Armatosura, të cilat paraqesin një destabilizim të madh jo vetëm të rajonit, por edhe më gjerë.

Duke pyetur se si Serbia duhet të reagojë, Çoviç thotë:

“Partia jonë duhet të ketë menduar gjatë, për të ndërmarrë masa të rje,a- largimin e Listës Serbe nga Kuvendi i Kosovës. Kjo do të ishte një goditje ndaj qeveisë haradinaj. për një kohë të gjatë për të marrë masa të reja – lirimin e Listës Serbe nga Kuvendi i Kosovës. Kjo do të ishte një goditje ndaj qeverisë së Haradinajt, sepse tani nuk që Gjykata Speciale mund të marrë frymë nga qafa për të formuar një qeveri të pakicës “..

Serbia siç thotë ai duhet të mbajë kokën e ftohtë, ndërsa i pyetur se si do të reagojë ushtria serbe lidhur me këtë çështje ai u shpreh: Ushtria e Serbisë ka potencial të reagojë, këtë nuk do ta dëshiroja, por gjithçka ka peshën e vet. KFOR-i nuk është problem për potencialin e saj, por është një çështje më e gjerë se kaq..”