17:42 / E Hënë, 16 Prill 2018

RRGK e shqetA�suar pA�r rritje tA� rasteve tA� dhunA�s ndaj grave

Rrjeti i Grave tA� KosovA�s me anA� tA� njA� komunikate ka shprehur shqetA�simin pA�r dhunA�n ndaj grave.

NA� fshatin Varosh tA� komunA�s sA� Ferizajt mA� 14 prill njA� i moshuar kishte sulmuar me sA�patA� bashkA�shorten e tij. Si pasojA� e lA�ndimeve tA� fituara, viktima A�shtA� dA�rguar nA� trajtim mjekA�sor, ndA�rsa i dyshuari pA�r kA�tA� vepA�r A�shtA� dA�rguar nA� mbajtje me urdhA�r tA� prokurorit. Rasti A�shtA� trajtuar si a�?vrasje e rA�ndA� nA� tentativA�a�?, ndA�rsa nuk A�shtA� pA�rmendur nA�se ky rast po trajtohet edhe si rast i dhunA�s nA� familje, shkruajnA� mediat lokale.

a�? Nga familjarA�t dhe tA� njohurit e viktimA�s, u kuptua qA� si pasojA� e traumA�s psikologjike tA� fituar pas sulmit me sA�patA�, edhe anA�tarA� tA� tjerA� tA� kA�saj familje janA� duke pranuar trajtim mjekA�sor, pA�r tA� kaluar pA�rjetimin traumatik. Sipas po kA�tyre burimeve, mA� tA� prekurit janA� fA�mijA�t e kA�saj familje, tA� cilA�t ishin tA� pranishA�m kur kishte ndodhur rastia�?, thuhet nA� komunikatA�n e Rrjetit tA� Grave.

Studimet e bA�ra nA� KosovA�, por edhe nA� botA�, tregojnA� pA�r pasojat qA� lA� dhuna. KA�to pasoja nuk mbesin vetA�m nA� viktimA�n por edhe tek dA�shmitarA�t e dhunA�s. Ndjenja e turpit, e vetmisA�, mungesa e vetA�besimit, abuzimi me droga dhe alkool, paaftA�sia pA�r tA� krijuar marrA�dhA�nie tA� shA�ndosha shoqA�rore dhe emocionale, janA� disa prej problemeve tA� cilat shfaqen tek personat qA� kanA� pA�rjetuar dhunA�n apo kanA� qenA� tA� pranishA�m nA� situata tA� dhunA�s, thuhet nA� njoftim.

a�?Prandaj, duke i pasur parasysh pasojat dhe ndikimin qA� dhuna ka tek individA�t por edhe tek shoqA�ria, RrGK bA�nA� thirrje qA� dhuna tA� ndalojA�. Kjo A�shtA� e mundur nA�se ne, e tA�rA� shoqA�ria, e dA�nojmA� dhe nuk e tolerojmA� dhunA�n. Po ashtu, RrGK u bA�nA� thirrje institucioneve tA� rendit dhe ligjit, qA� tA� trajtojnA� seriozisht tA� gjitha rastet e dhunA�s ndaj grave, dhe aty ku ka elemente tA� dhunA�s nA� familje, tA� trajtohen si tA� tilla, duke e pasur parasysh peshA�n qA� i bie njA� krimi, nA� rast se ai krim shkaktohet nA� marrA�dhA�nie familjarea�?, thuhet nA� reagim.