23:54 / E Shtunë, 14 Prill 2018 / indeksADMonline

Shteti i radhA�s qA� dA�shiron tA� ndaloj veturat me naftA�

NA� Stokholm, mendimi pA�r tA� shkuar pA�rpara me zonat mjedisore nA� fillim tA� vitit 2022 A�shtA� i ndarA�, dhe madje edhe atA�herA� ka tA� ngjarA� qA� kjo tA� prekA� vetA�m rrugA� tA� caktuara, e jo tA� gjithA� qendrA�n e qytetit.

QA� nga fillimi i vitit 2020, Suedia do tA� lejojA� qytetet dhe komunat tA� krijojnA� zona mjedisore duke kontrolluar makinat qA� munden tA� qarkullojnA� nA� kA�to zona.

Veturat me naftA� qA� plotA�sojnA� standardet e emetimit e Euro 5 dhe Euro 6 do tA� lejohen nA� kA�to zona, por duke filluar nga korriku i vitit 2022 do tA� lejohen vetA�m automjetet me naftA� Euro 6.

Veturat qA� operojnA� me benzinA� do tA� lejohen nA� zonA� vetA�m nA�se plotA�sojnA� standardet e emetimit tA� Euro 5.

Standardet e emetimit tA� BE-sA� Euro 5 dhe Euro 6 hynA� nA� fuqi mA� 1 shtator 2009 dhe 1 shtator 2014, respektivisht. Prandaj rregullat e reja prekin veturat mA� tA� vjetra se kaq.

KA�shilli do tA� krijojA� gjithashtu njA� kategori tA� veA�antA� pA�r zonat e rregulluara duke lejuar hyrjen e disa automjeteve tA� caktuara tA� tilla si veturat elektrike apo veturat me gaz natyror tA� Euro 6.

NA� Stokholm, mendimi pA�r tA� shkuar pA�rpara me zonat mjedisore nA� fillim tA� vitit 2022 A�shtA� i ndarA�, dhe madje edhe atA�herA� ka tA� ngjarA� qA� kjo tA� prekA� vetA�m rrugA� tA� caktuara, e jo tA� gjithA� qendrA�n e qytetit.

SidoqoftA�, Suedia nuk A�shtA� vendi i vetA�m qA� propozon rregulla tA� tilla mes njA� debati tA� ndezur rreth motorA�ve me naftA�.

NA� Gjermani, njA� gjykatA� e lartA� vendosi muajin e kaluar se qytetet mund tA� imponojnA� ndalimin e automjeteve me naftA�.