22:09 / E Hënë, 03 Shtator 2018 / indeksADMonline

Tahiri: Qeveria i jep drejtim reformës së administratës publike

Koordinatori Nacional për Reforma Shtetërore, Besnik Tahiri  ka shkruar pasi Qeveria sot ka aprovuar pakon legjislative të reformës së administratës publike që përbëhet nga: Projektligji për Administratën Shtetërore dhe Agjencitë, Projektligji për Zyrtarët Publik si dhe Projektligji për Paga.

Sipas Tahirit, ekzekutivi i ka dhënë drejtim reformës së administratës publike me projektligjet në fjalë.Sipas tij, ky proces ishte nisur qysh në vitin 2012, shkruan Indeksonline.

Shkrimi i plotë i Tahirit:

Qeveria i jep drejtim reformës së administratës publike!

Pas një procesi të stër-zgjatur të nisur në vitin 2012, Qeveria miraton pakon e Ligjeve të Administratës Publike.

Pavarësisht vështirësive, ky proces hap një kapitull të ri për administratën shtetërore duke vendosur qartë hierarkinë, strukturën dhe organizimin e administratës. Përkundër sfidave, procesi është detyrë e përmbushur në agjendën e reformave evropiane që i ka Kosova karshi integrimit.

Është e qartë se pas pothuajse 20 vite të rregullimit të pjesshëm në këtë fushë, në proces të jenë shfaqur mangësi. Megjithatë, ka qenë e pakuptueshme që korpusi i administratës publike të funksionojë pa ligjet e saj bazike. Deri në këtë fazë, administrata publike pothuajse është ndërtuar dhe ka funksionuar në mënyrë ad-hoc, me mungesë qartësie për llogaridhënie dhe mbikëqyrje.

Tashmë kur ky proces ka marrë drejtim, pas mbështetjes së ekspertëve nga Bashkimi Evropian dhe pas një procesi të gjerë konsultues me akterë, mund të konstatohet se Kosova ka vendosur themele të qëndrueshme të funksionimit të administratës publike.

Duhet theksuar se sikurse çdo proces reformues, edhe ky në administratën publike mund të ketë mangësitë e veta, por e rëndësishme është të vendosen korniza që në vazhdimësi japin mundësi për përmirësim. Procesi është bërë edhe më sfidues duke pasur parasysh se kjo pako ka pasur shtrirje të gjerë. Përgjatë gjithë procesit është dashur të synohet funksionaliteti i administratës, por njëkohësisht të ketë kujdes me korniza buxhetore.

Jam i vetëdijshëm se jo të gjitha kategoritë është arritur të akomodohen më së miri, me theks të veçantë korpusi i profesionistëve dhe shërbyesve që kanë detyra specifike e përgjegjësi horizontale. Megjithatë, mbetet detyrë që në proces të adresohen disa nga këto mangësi. Po ashtu, i tëri ky si proces ka synuar barazinë në mes të pagës dhe detyrave. Pavarësisht eliminimit të mangësive, mbetet ende për tu bërë në këtë proces.

Miratimi i kornizës ligjore është vetëm pjesa e parë e vështirë e procesit të reformës. Pjesa tjetër ndërlidhet direkt me funksionalitetin e plotë të administratës për ta kthyer atë në shërbim të qytetarit, zhvillimit dhe synimeve të përbashkëta integruese.

Përgjatë gjithë procesit, kam qenë i përkushtuar që të siguroj mbështetje politike, konsensus, njëherësh të pasqyroj domosdoshmërinë për këtë reformë. Është e qartë se një proces kaq i madh ti ketë edhe skeptikët, por edhe kritikuesit. Për të dyja palët kam prezantuar jo vetëm nevojën, por para së gjithash kushtin që kemi pasur përballë për ta bërë këtë reformë.

Para së gjithash, në nivel të koordinimit kam qenë një zë që kam mbrojtur dhe prezantuar punën e një korpusi të madh profesionistësh të përfshirë direkt në proces, që pa mëdyshje administrata publike ka shumë të tillë përbrenda. Por, administrata me domosdoshmëri duhet të rigjenerohet me energji, dije dhe profesionalizëm në vazhdimësi nga jashtë.

Pres që debati në Komisionet funksionale ti ndihmojë këtij procesi duke treguar kujdes për detyrat si vend dhe shoqëri, njëherësh respekt për punën e të gjithë atyre profesionistëve. Pres nga Kuvendi që diskursin partiak ta orientojë në debat profesional, duke dhënë kontribut në mënyrë që procesi të përmbyllet me një reformë të thellë dhe serioze në këtë fushë.

Administrata publike është motori i proceseve, pavarësisht platformave politike që do të qeverisin. Procesi i reformës nuk do të mund të bëhet i plotë pa transparencë, llogaridhënie dhe kontroll. Për këtë, roli i medias dhe shoqërisë civile është i domosdoshëm. Ndërkaq, synimi mund të vlerësohet se është arritur vetëm atëherë kur në plotni ti kemi kthyer meritokracinë konkursit publik dhe besimin e qytetarëve në administratë./Indeksonline/