10:10 / E Mërkurë, 25 Prill 2018 / indeksADMonline

ThaA�i tregon sinjalet e para pA�r Asociacionin

Presidenti i RepublikA�s, Hashim ThaA�i ka thA�nA� sinjalet e para se ka nisur formimi i Komisionit i cili do tA� merret me A�A�shtjen e Asociaciont tA� komunave me shumicA� serbe.

KA�tA� deklaratA� i pari i shtetit e dha nA� konferencA�n a�?Dekada e ardhshme e KosovA�sa�?, i organizuar nga Grupi pA�r Hulumtimin e Politikave nA� Ballkan.

a�?PA�r bindjen time pA�r politikA�n kosovare ka njA� pjekuri politike, po nA� tA� njA�jtA�n kohe kjo politike pA�rcjellA�t me thashetheme e spekulime e me pak debate me argumente se ku jemi si politikA�, si institucione, si shoqA�ri, e ku janA� mediat kosovarea�?, A�shtA� shprehur ThaA�i.

Tutje ai ka thA�nA� se Kosova A�shtA� storje e suksesit. NdA�rsa sa i pA�rket pamjeve tA� fundit nA� Kuvendin e KosovA�s, ai ka thA�nA� se do tA� ndikojnA� tek vendet qA� nuk e kanA� njohur ende shtetin tonA�.

a�?Kam besim tA� plotA� se javA�t e muajt e ardhshA�m do tA� jenA� vendimtar pA�r konsolidimin i shtetit. TA� fokusohemi tA� njA� politikA� e qartA�. Kosova A�shtA� storje e suksesit tA� plotA�, po jemi dA�shmitar se institucionet e vendit kanA� funksionuar mA� brishtA�si, si rezultat i kA�saj i kemi parA� zhvillimet e fundit nA� Kuvend qe i kanA� dhA�nA� pamje aspak tA� mirA� pA�r KosovA�n nA� botA�, madje ndikojnA� edhe tek vendet qA� nuk e kanA� njohur vendin tonA�. Gazi lotsjellA�s A�shtA� tejkaluar me pjekuri politike, vonA�. Po me mirA� vonA� se hiA� dhe qA� kemi te votuar me dy tA� tretat demarkacionin dhe kemi filluar themelimin e Komisionit pA�r Asociacionin. Kosova ka implementuar nA� tA�rA�si marrA�veshjet e Bruskelit. Tani mbetet qe Serbia tA� pA�rmbyll punA�n ne urA�a�?, ka thA�nA� ThaA�i.

NdA�rsa Naim Rashiti Grupi pA�r Hulumtimin e Politikave tA� Ballkanit ka thA�nA� se njA� konferencA� e tillA� ka qenA� e nevojshme qysh moti. Sipas tij, kjo do tA� shA�rbejA� si tA� fuqizohet shteti pA�r dekadA�n e ardhshme.

a�?Ka kohe qe kemi nis njA� forum te tille qe te thelloj debatin politik mbi zhvillimet pA�r tA� ardhmen e vendit. Do tA� vazhdojmA� tA� ndihmojmA� pA�r avancimin e shtetit, avancimin. Ky projekt A�shtA� realizuar me mbA�shtetjen e ambasadA�s se NorvegjisA�, ZvicrA�s e DanimarkA�s. Kjo konferencA� pA�rkon 10 vjetorin e pavarA�sisA�,me strategjinA� e BE se dhe ne prag tA� samitit. Me kA�tA� dA�shirojmA� tA� inkurajojmA� debatin pA�r kA�to tema. Pas 10 vjet pavarA�sisA�, si tA� fuqizohet shteti, pA�r dekadA�n e ardhshme, pA�r reformat qA� na presina�?, ka thA�nA� Rashiti./Indeksonline/